Hur nyttigt är det att dricka mjölk?

På senare år har det debatterats flitigt om huruvida mjölk påverkar hälsan. Det verkar dock vara helt ofarligt att drick mjölk så länge man inte dricker överdrivet mycket.

Mjölk

Det är inte farligt för hälsan att dricka mjölk, men samtidigt bidrar pastöriserad mjölk inte heller med något unikt. Den innehåller närings­ämnen som du även hittar i andra livsmedel.

© iStock

Är det bra att dricka en liter mjölk varje dag?

Är det nyttigt att dricka mjölk både till frukost, lunch och middag (totalt ca 1 liter/dag)?

SVAR: På senare år har det debatterats flitigt om huruvida mjölk påverkar hälsan, och den rådande uppfattningen bland kostexperterna är fortfarande att mjölk är bra för hälsan.

Om man tittar närmare på de studier som gjorts och jämför dem med de officiella rekommendationerna, så är slutsatsen också att mjölk är en ofarlig dryck – förutsatt att man tål den och att man dricker den i måttliga mängder. Huvudproblemet med mjölk är att det är en förhållandevis kaloririk dryck.

Om man dricker en liter mjölk under en dag, så motsvarar det att man häller i sig 0,75 liter coca-cola rent kalorimässigt. Och det gäller alltså för minimjölk.

Om det handlar om lättmjölk, som är lite fetare, så är kaloriinnehållet 1:1 jämfört med vanlig läsk – och ännu värre blir det om man dricker standardmjölk. Flytande kalorier mättar också sämre än samma kalorimängd i form av fast föda.

Alternativ till vanlig komjölk

Sojadryck, havre­dryck och rismjölk är bara några av de alternativ till mjölk som finns på marknaden. Vissa av dem är bra, medan andra är mindre bra.

Tre saker som du bör vara extra uppmärksam på:

  • Se till att läsa igenom närings­deklarationen noga. Det bästa är om drycken innehåller minst fyra gram protein per 100 gram.

  • Mindre än fem gram kolhydrater.

  • 100–120 mg kalcium per 100 gram.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 5/2018