Blir man tjock av mjölk?

Jag tycker mycket om mjölk men vill inte dricka för mycket, eftersom jag har hört att man blir tjock av det. Stämmer det?

Fråga

Jag tycker mycket om mjölk men vill inte dricka för mycket, eftersom jag har hört att man blir tjock av det. Stämmer det? Blir man mycket tjockare av standardmjölk än av lättmjölk och minimjölk?

Svar

Det beror på vad man jämför med.

Om man tittar på kaloriinnehåll per 100 g, innehåller lättmjölk inte fler kalorier än frukter som päron, äpplen och persikor. Men det är ju inte så ofta man nöjer sig med att dricka motsvarande 100 g. Det är vad som ryms i ett halvt glas och de flesta av oss dricker minst ett glas och gärna ännu fler under dagens lopp.

Standardmjölk innehåller cirka 140 kalorier per glas. Dricker man tre glas om dagen blir det sammanlagt 420 kalorier. Det motsvarar lite under 20 % av en genomsnittpersons samlade dagliga energibehov. Standardmjölk som dricks till måltider blir alltså en betydande kalorikälla.

Lättmjölk innehåller mindre fett, men tre glas om dagen ger ca 300 kalorier, vilket också är en betydande del av det dagliga kaloribehovet.

Minimjölk innehåller däremot hälften så mycket kalorier som standardmjölk. Tre glas fettsnål mjölk om dagen kommer att utgöra omkring 10 % av vårt samlade dagliga energibehov.

Om man ska ta till sig experternas råd att sänka det dagliga fettintaget så att maximalt 30 % av kaloriintaget kommer från fett, är det standardmjölk man ska undvika. Inte nog med att mjölken bidrar med en massa fett, det är dessutom den onyttiga, mättade sorten.

Har du för mycket fett på kroppen? Kolla din fettprocent här