Guide: Välj socker efter ändamål
Varje sockertyp har sina fördelar i förhållande till smak och konsistens, vilket gör dem bra till deras ändamål. Få användbara råd till hur du får fram varje sockervariants bästa sidor.
Varje sockertyp har sina fördelar i förhållande till smak och konsistens, vilket gör dem bra till deras ändamål. Få användbara råd till hur du får fram varje sockervariants bästa sidor.
Det är lätt att bli förvirrad när du står framför mataffärens sockerhylla. Ska du välja ljust eller mörkt? Sirap eller honung? Florsocker eller farin?
Trots att de ser olika ut så är näringsinnehållet i stort sett likadant i alla sockervarianter. Du sparar alltså varken in på kalorier eller vinner vitminer eller mineraler genom att välja den ena framför den andra.
Välj istället socker utifrån vad du ska använda det till. Det är nämligen skillnad på hur lätt sockret löses upp i dressing eller hur bra den är på att smaka av en gryta.
Här får du en översikt över de vanligaste sockertyperna, och hur du får ut det bästa av dem.
Passar bra till:
TIPS! Socker påverkar både sötman och konsistensen. Gör du en mycket söt marmelad blir den tjockare.
Passar bra till:
TIPS! Du kan experimentera med at att göra egen sirap, till exempel med kaffe, apelsin eller blåbär.
Passar bra till:
TIPS! Om du bara ska ha ett sötningsmedel i köket så använd till exempel flytande akaciahonung som är enkel att fördela.
Passar bra till:
TIPS! Hittar du inte rörsocker i butiken? Titta då efter demerarasocker som är ett annat namn för rörsockret.
Passar bra till:
TIPS! Lite äpple, en skiva bröd eller fuktigt hushållspapper kan mjuka upp farinsocker som blivit hårt i paketet.
Passar bra till:
TIPS! Florsocker är snabblösligt så vill du dekorera tårtor ska du vänta med att lägga på det till sista stund.
Passar bra till:
TIPS! Olika märken av kokossocker har mycket olika priser så kolla innan lägger paketet i din kundvagn.
Artikeln publicerades i I FORM nr 13/2019