Guide: Välj socker efter ändamål

Varje sockertyp har sina fördelar i förhållande till smak och konsistens, vilket gör dem bra till deras ändamål. Få användbara råd till hur du får fram varje sockervariants bästa sidor.

Varianter av socker

SOCKER Brunt, vitt, fast eller flytande. Socker kommer i många former. Lär dig att använda dem där det passar bäst.

© iStock

Det är lätt att bli förvirrad när du står framför mataffärens sockerhylla. Ska du välja ljust eller mörkt? Sirap eller honung? Florsocker eller farin?

Trots att de ser olika ut så är näringsinnehållet i stort sett likadant i alla sockervarianter. Du sparar alltså varken in på kalorier eller vinner vitminer eller mineraler genom att välja den ena framför den andra.

Välj istället socker utifrån vad du ska använda det till. Det är nämligen skillnad på hur lätt sockret löses upp i dressing eller hur bra den är på att smaka av en gryta.

Här får du en översikt över de vanligaste sockertyperna, och hur du får ut det bästa av dem.

Vitt socker

Passar bra till:

  • Allt du vill söta utan att få med andra smaknyanser. Det är det socker som är mest renat och smakar mest neutralt.
  • Strösocker, som det också kallas, kan utöver desserter och kakor även användas för att smaksätta varma rätter

TIPS! Socker påverkar både sötman och konsistensen. Gör du en mycket söt marmelad blir den tjockare.

Sirap

Passar bra till:

  • Sirap är bra för bakning – även av bröd. Tillsätt lite sirap i degen så jäser den snabbare eftersom sockret ger extra näring till jästen.
  • Den mörka versionen av sirap har en mer karakteristisk smak och är därför bäst i matlagning, till exempel i chili con carne.

TIPS! Du kan experimentera med at att göra egen sirap, till exempel med kaffe, apelsin eller blåbär.

Honung

Passar bra till:

  • Honung är perfekt i dressingar och marinader där du vill ha en sötma med lite extra smak utan att få en knastrig känsla i munnen.
  • Binas gyllene guld passar utmärkt i smakrika matvaror, till exempel ost och rucola, som de är ett bra komplement till

TIPS! Om du bara ska ha ett sötningsmedel i köket så använd till exempel flytande akaciahonung som är enkel att fördela.

Rörsocker

Passar bra till:

  • Det mörka rörsockret kittlar smaklökarna med karamelltoner och passar utmärkt till exempel i sällskap med sursöta bär.
  • Den ljusa versionen med små korn påminner mycket om vanligt bordssocker och kan därför användas likadant som vitt socker.

TIPS! Hittar du inte rörsocker i butiken? Titta då efter demerarasocker som är ett annat namn för rörsockret.

Farinsocker

Passar bra till:

  • Farinsocker är en självklar ingrediens i bland annat irish coffee!
  • Det mörka sockret kan också användas till annat. Du kan använda det som smakgivare när det ska vara extra delikat. Prova till exempel att ha farin i en kycklingpanering.

TIPS! Lite äpple, en skiva bröd eller fuktigt hushållspapper kan mjuka upp farinsocker som blivit hårt i paketet.

Florsocker

Passar bra till:

  • Det pulveriserade sockret kommer verkligen till sin rätt när du vill söta kalla saker utan att få en knastrig känsla av socker, till exempel i vispgrädde.
  • Piffa upp din vanliga glasyr genom att röra den med citronsaft, vinbärssaft eller hallonmarmelad

TIPS! Florsocker är snabblösligt så vill du dekorera tårtor ska du vänta med att lägga på det till sista stund.

Kokossocker

Passar bra till:

  • Kokossocker har en rund och karamelliserad smak och fungerar därför som ersättning för mörkt rörsocker eller farinsocker i kakor och desserter.
  • Kokossockret är dyrt så använd det i recept där mängderna är begränsade – till exempel i irish coffee.

TIPS! Olika märken av kokossocker har mycket olika priser så kolla innan lägger paketet i din kundvagn.

Artikeln publicerades i I FORM nr 13/2019