Därför ska du äta vita grönsaker

Blomkål är bara en av alla de vita grönsaker som enligt forskning ger kroppen goda hälsoeffekter.

Blomkål

Blomkålen är fullproppad med närande C-vitaminer som kan skydda dig mot cancer.

© iStock

Lägg gärna till extra blomkål till lunch eller middag, för forskning från European Journal of Cancer visar att vita grönsaker, speciellt blomkål, kan minska risken för magcancer.

Forskarna undersökte kostvanorna hos över 32 000 personer med magcancer. Här upptäckte de att mat som är rik på C-vitamin har en skyddande effekt mot magcancer. Vita grönsaker och frukt framhävdes som särskilt goda råvaror i sammanhanget. Vita grönsaker innefattar t ex potatis, lök, endiver och inte minst blomkål.

Så här gör du blomkålspizza. LÄS OCKSA: Blomkålspizza – 4 goda recept

Studien visade dessutom att den största boven när det gäller magcancer bl a var mat med ett högt saltinnehåll samt alkohol från öl och sprit. Risken för magcancer ökade med hela 12,5 procent per 5 g högre saltintag per dag som testpersonerna hade. Omvänt såg man att risken minskade med 5 procent för varje 100 g mer frukt de åt per dag.

Källa: www.ejcancer.com

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background