© Istock

Därför ska du äta VITA grönsaker

Blomkål är bara en av alla de vita grönsaker som enligt ny forskning ger kroppen goda hälsoeffekter.

2 juni 2016 av Stephanie Fox

Lägg gärna till extra blomkål till lunch eller middag, för ny forskning från European Journal of Cancer visar att vita grönsaker, speciellt blomkål, kan minska risken för magcancer.

Forskarna undersökte kostvanorna hos över 32 000 personer med magcancer. Här upptäckte de att mat som är rik på C-vitamin har en skyddande effekt mot magcancer. Vita grönsaker och frukt framhävdes som särskilt goda råvaror i sammanhanget. Vita grönsaker innefattar t ex potatis, lök, endiver och inte minst blomkål.

Studien visade dessutom att den största boven när det gäller magcancer bl a var mat med ett högt saltinnehåll samt alkohol från öl och sprit. Risken för magcancer ökade med hela 12,5 procent per 5 g högre saltintag per dag som testpersonerna hade. Omvänt såg man att risken minskade med 5 procent för varje 100 g mer frukt de åt per dag.

Källa: www.ejcancer.com

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar