Bästa fiskarna för hälsan
Väljer du rätt så finns det stora hälsoeffekter att hämta.
Det spelar stor roll för din hälsa om du väljer torsk eller lax till middag. Vill du äta den som är sundast för hjärtat, är det lax eller någon annan fet fisk som gäller.
En studie visar att ju mer fet fisk du äter, desto mindre är risken för hjärtinfarkt. Orsaken är omega-3-fettsyror, som fet fisk är full av.
Bland den femtedel kvinnor i studien som ät mest fet fisk upptäckte forskarna 22 procent färre fall av hjärtinfarkt jämfört med dem som ät minst fet fisk. För männen var siffran 12 procent.
LÄS OCKSA: 8 viktiga frågor om stroke
Studien är gjord på ett universitetsjukhus i Danmark och forskarna kom fram till resultaten genom att följa knappt 60 000 människor i 17 år och observera antalet fall av hjärtinfarkt i förhållande till matvanor.
LÄS OCKSÅ: Fiskolja – är kosttillskott nödvändigt?
De officiella rekommendationerna är att du ska äta 350 gram fisk i veckan, varav 200 gram ska vara fet fisk. Makrill, sill, lax och röding är exempel på vanliga feta fiskar.