Ät den här frukten varje dag om du vill gå ner i vikt

Den här frukten har du garanterat hemma ...

Kvinna ligger på marken vid sidan av ett hjärta som formats av frukter.

All frukt är nyttig, men om du vill gå ner i vikt ska du satsa på att äta äpplen.

© iStock

Du känner säkert till talesättet "ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen", men nu visar forskning att äpplen även kan göra underverk för din vikt, din mage och dina tarmar.

I en dansk studie fick överviktiga kvinnor och män äta ett halvt kilo äpplen om dagen. Efter fyra veckor hade deltagarna i genomsnitt gått ner ett kilo.

En annan studie med råttor har visat att äpplen gagnar förbränningen av socker och fett. Varför vet forskarna inte ännu, men en anledning kan vara att äpplen har ett lågt glykemiskt index (GI) jämfört med många andra frukter. Ett lågt GI innebär att du får ett stabilt blodsocker och därmed mer varaktig mättnad.

Rent kalorimässigt är äpplen också ett bra val, då de bara innehåller hälften så många kalorier som banan, mango och vindruvor – och långt färre kalorier än t ex vitt bröd. Byter du ut två skivor vitt bröd mot ett äpple om dagen, kan du enligt experter gå ner 8 kilo.

Är aspartam och lightläsk farligt? Få forskarnas svar här!

Äpplen ger dig fler nyttiga tarmbakterier

De saftiga frukterna kan också hjälpa dig att få en sund och välfungerande tarmflora. Äpplen innehåller nämligen pektin, som är ett slags kostfiber som ökar mängden sunda tarmbakterier. Det är bra både för din matsmältning och ditt immunförsvar, samtidigt som det kan minska risken för tarmcancer.

Vill du ha fler goda argument till varför du ska sätta tänderna i ett saftigt äpple så kan du tänka på att det även minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Amerikanska forskare har upptäckt att kvinnor som äter äpple har en lägre nivå av det dåliga kolesterolet, LDL-kolesterol, som annars kan leda till blodproppar.

Effekten beror förmodligen på äpplens höga innehåll av kostfiber och antioxidanter.