Är det hälsosamt att vara vegan?

Veganism är en vattendelare. Vissa tycker att det är galet – andra att det är genialt. Men vem har egentligen rätt?

Kvinna håller en korg med färska grönsaker, vegansk livsstil.

VEGANER – äter massor av grönsaker, men inga animaliska produkter.

© iStock

Veganer äter bara växtbaserad mat och därmed inga produkter som har varit i närheten av levande varelser – honung är t ex en råvara veganer väljer bort. Hur hälsosamt det är med veganism är omdiskuterat.

Om du lever veganskt är det å ena sidan vissa näringsämnen du ska vara extra noga med att få i dig. Livsmedelsverket rekommenderar att den som är vegan ska få i sig vitamin B12 antingen genom B12-berikad mat eller kosttillskott eller både och. Samma rekommendation gäller för D-vitamin, riboflavin, järn, zink, kalcium, selen, jod, omega 3-fetter och protein.

Å andra sidan äter många veganer helt naturligt mer grönsaker, och studier har visat att både vegetarianer och veganer har en minskad risk för att utveckla bl a hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Så det vi med säkerhet kan säga är att det finns många sätt att äta nyttigt på, och veganism kan absolut vara ett av dem så länge du ser till att få i dig alla näringsämnen.

Goda råd för dig som vil prova på veganism

Börja småt

Det kan kännas jobbigt om alla måltider plötsligt ska bytas ut. Börja t ex med två veganska dagar i veckan, så att du långsamt vänjer dig vid din nya livsstil.

“Veganisera'' inte animalska rätter

Veganska ersättningsprodukter kan vara en smakmässig besvikelse. När du letar efter recept, så välj dem som är veganska från början.

Lär dig att laga veganska biffar

Veganska rätter behöver inte alltid involvera tofu. Veganska “biffar” kan ersätta många typer av kött, och det finns massor av recept.

Berätta om det

Ska du äta hemma hos andra, så kom ihåg att berätta för dem om dina matvanor – i god tid. Var specifik med vad du inte äter och överväg att själv ta med dig egen mat.

Källa: Rune-Christoffer Dragsdahl

Artikeln publicerades i I FORM nr 4/2022