I FORMs stora kaffeguide

Ska ditt kaffe vara hälsosamt, vackert, magert, eller struntar du i vilket, bara det är gott? Här kan du se vilket kaffe som passar dig och din smak.

Caffè latte

Så tolkar du betygen

De olika sorterna har fått betyg med utgångspunkt från hälsa och fettinnehåll. 5 är hälsosammast.

LÄS OCKSA: Allt du behöver veta om koffein och Kaffe kan göra dig ännu mer hälsosam

Kokkaffe

3

Traditionellt kokkaffe kännetecknas av att kokande vatten hälls direkt över bönorna utan användning av filter. När det gäller smaken är det inget för gourmeter och tyvärr visar undersökningar att denna typ av kaffe också har negativ inverkan på kolesterolnivån. Det farliga LDL-kolesterolet ökar, vilket kan resultera i fettavlagringar i blodkärlen, vilket i sin tur ökar risken för blodpropp i hjärna och hjärta. Denna förstörelse beror på ett par ämnen som kallas cafestol och kahweol. Kokkaffe innehåller i gengäld varken fett eller kalorier.

Vanligt svart kaffe bryggt i kaffebryggare

4

Det är stor skillnad på smaken om man jämför olika sorters filterkaffe. Har det stått i kannan hela dagen är det inte någon smakupplevelse, men är kaffet nybryggt kan det smaka himmelskt. Byter du ut en daglig latte mot en kopp vanligt svart kaffe (utan socker) kan du gå ner upp emot 9 kilo i vikt på ett år. Vanligt bryggkaffe kan därför mycket väl komplettera sund kost.

Kaffe från kaffekokaren ökar inte heller ditt kolesterolvärde, eftersom filtret sorterar bort de skadliga ämnena. En vanlig kopp innehåller cirka 100 mg koffein.

Espresso

4

Espresso serveras ofta i form av en liten shot koncentrerat kaffe och har stark smak. Espresso tilltalar ofta dem som tycker väldigt mycket om kaffe. En riktig espresso utan mjölk och andra konstigheter ger dig kaffets alla antioxidanter och är särskilt rik på ämnet N-metylpyridinium, som man förmodar kan ha del i kaffets positiva effekt mot tarmcancer.

Espresso innehåller inga kalorier. Den lilla shoten kan dock innehålla ämnena cafestol och kahweol, om den är bryggd utan filter. Och därmed kan den medverka till att höja ditt kolesterolvärde.

Kanelkaffe

3

Kanelkaffe är ett riktigt myskaffe som består av mjölk, socker och kaffe, i vilket man tillsatt kanel som filtreras tillsammans med bönorna. Kanelkaffe smakar gott, men är inte alls något slankande kaffe.

Kanel har i gengäld en positiv effekt på blodsockret och innehåller flyktiga oljor som motverkar inflammationstillstånd som de man upplever när man angrips av en helt vanlig höstförkylning.

Försök borsta tänderna efter att du druckit en kopp kaffe. Den stora sockermängden ökar risken för att du får hål i tänderna.

Café moccha

2

Café moccha är ett slags caffè latte med tillsatt choklad. Drycken kan innehålla upp till 200 kalorier per kopp och är därför en riktig kaloribomb! Jämfört med att dricka svart kaffe ger det 13 kilo extra under ett år om du dricker en kopp dagligen, i synnerhet varianten med standardmjölk.

På plussidan påverkar café moccha kroppens utsöndring av mineraler minimalt, eftersom det innehåller massor av mjölk.

Cappucino

3

Cappuccino är en italiensk espresso med skummad varm mjölk och lite kakao på toppen, och den både doftar och smakar mycket gott!

Den klassiska med mjölk innehåller 45–60 kalorier per kopp, vilket snabbt ger 2½ kilo på höfterna på ett år, jämfört med om du dricker kaffet svart.

Eftersom cappuccino ofta görs på ofiltrerad espresso, riskerar du att få med en del av de oönskade ämnena som kan öka kolesterolnivån. I gengäld sker ingen större mineralutsöndring när du dricker cappuccino.

Caffè latte

4

I synnerhet storstadskvinnan älskar sin latte. Och det är inte så konstigt, den är riktigt, riktigt god! Den klassiska innehåller 120–200 kalorier per kopp/glas, och dricker du latte varje dag tar det bara ett par veckor att gå upp i vikt, om du inte motionerar.

Caffè latte kan vara ett bra mellanmål efter träningen, den innehåller både protein för återuppbyggnad av musklerna och uppiggande koffein och snabb energi, så att du åter kan fylla på alla lager. Om du byter ut standardmjölken mot lättmjölk hamnar du i stället på 70 kcal per kopp.

Kaffe på presskanna

2

Presskaffe, eller french coffee, som det också kallas, smakar fylligare än bryggkaffe. I gengäld innehåller varje kopp av det ofiltrerade presskaffet 6–12 mg cafestol och kahweol, som höjer nivån av det dåliga kolesterolet i ditt blod. Det betyder inte att du inte kan njuta av en kopp presskaffe då och då, men drick inte tre till fyra koppar varje dag, om du inte filtrerar kaffet. Presskaffe är fettfritt och innehåller ynka fyra kalorier per kopp. Och det är klimatvänligt jämfört med kaffe som bryggts på vanligt sätt.

Frappé – freddo – iskaffe – ismixad

2

Kärt barn har många namn, och det exakta innehållet i det kalla kaffet varierar lika mycket. Normalt är det gjort på mjölk, krossad is, socker och kanske sirap eller grädde. Det gör iskaffe till ett slags flytande hamburgare, om man omsätter det i kalorier, det kan innehålla upp till 400 kalorier per glas!

Detta kan snabbt ge åtskilliga extra kilon att släpa på om du dricker mycket och om du inte byter ut det mot annat i din kost. Men det finns inget som går upp emot smaken – i synnerhet inte en varm sommardag.

Instant kaffe – pulverkaffe

4

Instant kaffe som till exempel Nescafé är inget lyxigt kaffe, men det går snabbt och lätt att tillaga och smaken kan vara helt okej till vardags. Om du inte tillsätter socker, mjölk eller grädde innehåller pulverkaffe inga kalorier och inget fett, och pulvret som har genomgått frystorkning, innehåller inte de ämnen som man misstänker ökar det dåliga kolesterolet i blodet.

Pulverkaffe innehåller mindre koffein per kopp än kaffe som är bryggt, så det krävs flera koppar för att du ska få samma uppiggande effekt.

Irish coffee

1

Irish coffee är en kaffecocktail med grädde, whisky och brunt farinsocker. Den innehåller 300 kalorier per kopp, så den bör räknas som dessert och är kanske inte det bästa valet om du vill hålla en slank linje. Vissa experter varnar för att koffein kan få dig att känna dig lite för frisk, både koffein och alkohol påverkar det centrala nervsystemet, så koffein kan kamouflera ditt rus och få dig att känna dig nyktrare än du i verkligheten är, vilket som bekant kan resultera i både fysisk och moralisk baksmälla dagen efter!

Koffeinfritt kaffe

4

Koffeinfritt kaffe har gjort ett snabbt intåg under senare år, och i USA är ”decaf” lika utbrett som vanligt kaffe. Den energigivande koffeinkicken uteblir, men får fortfarande den skyddande effekten mot typ 2-diabetes, när du dricker koffeinfritt kaffe, eftersom effekten inte finns i koffeinet. Det tyder på att skyddet mot diabetes är en aning högre i koffeinfritt kaffe, och du till och med kan räkna in det i den mängd du behöver dricka varje dag, eftersom det inte är vätskedrivande. Vissa anser att ”den äkta varan” smakar bättre, andra tycker inte det är någon skillnad.