6 myter om växtdryck

Förr i tiden var komjölk en självklarhet i alla kylskåp. I dag har det poppat upp massor av olika växtdrycker gjorda på t ex soja och havre. Mn kan växtdrycker verkligen ersätta komjölk? Och är växtdrycker bra för alla? Få koll på vad som är myter och vad som är fakta när det kommer till växtdrycker.

Sojamjölk, havremjölk, risdryck, mandelmjölk och kokosmjölk

VÄXTDRYCK Vad är sant och falskt när det gäller växtdrycker? Få koll på det här, när vi undersöker 6 myter om växtdrycker.

© iStock

6 MYTER OM VÄXTDRYCKER

Myt 1:Växtmjölk är ett mer naturligt val

FALSKT!

Flera växtbaserade drycker har lika mycket tillsatt socker som läsk.

Man tillsätter allt från rörsocker och sirap till aromämnen. I regel innehåller de även förtjockningsmedel, guarmjöl och E-ämnen.

Myt 2: Alla tål växtmjölk

FALSKT!

Långtifrån alla klarar bytet från komjölk. Många av dryckerna är tillverkade av växter som kan utlösa allergier.

Sojadryck tillverkas till exempel genom att torkade sojabönor blötläggs och mixas med vatten. Just sojabönor kan ge allergiska reaktioner – liksom de olika nötbaserade alternativen.

Myt 3: Växtdrycker kan ersätta komjölk

FALSKT!

Enligt livsmedelsverket kan växtbaserade drycker inte användas som likvärdiga alternativ till komjölk eftersom de saknar flera viktiga näringsämnen – särskilt kalcium och protein.

Om du byter till växtdrycker måste du därför se till att täcka ditt behov av näringsämnena via din övriga kost.

Ska du välja sojamjölk, havremjölk, mandelmjölk eller något helt annat? Få koll på fördelar och nackdelar med de olika typerna av växtdryck här!

Komjölk eller växtdrycker?

Det kan vara en djungel att hitta runt i mjölkalternativen så här har vi gjort det enkelt för dig att jämföra näringsinnehållet i de olika dryckerna.

Var dock uppmärksam på att det kan variera beroende på vilket märke du väljer.

Tabell över näringsinnehåll i komjölk och växtdryck

TABELL ÖVER NÄRINGSINNEHÅLL I KOMJÖLK OCH VÄXTDRYCK Röd är kalcium (mg per 100 g), mörkgrön är protein (g per 100 g), ljusgrön är kolhydrater (g per 100 g) och blå är fett (g per 100 g)

Källa: Science

Myt 4: Växtdrycker är bättre för klimatet

SANT!

En stor undersökning som 2018 publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science visar att komjölk belastar miljön i högre grad än växtdrycker.

Om du byter till en växtdryck kan du halvera ditt utsläpp av koldioxid så här finns det definitivt något att hämta om du vill slå ett slag för klimatet.

Myt 5: Sojadryck är nyttigast

VARKEN SANT ELLER FALSKT!

Sojadryck är enligt en studie publicerad i tidskriften Journal of Food, Science and Technology den växtdryck som kommer närmast att ge dig komjölkens näringsämnen.

Den innehåller dock växtöstrogener som du inte bör inta i för stora mängder om du har eller har haft bröstcancer.

Myt 6: Växtdrycker är ett bra val om du har oren hud

SANT!

En stor undersökning från Harvard University visar att särskilt fettsnåla mjölkprodukter ger finnar och oren hud.

Komjölk innehåller tillväxthormoner som kan orsaka akne och koncentrationen är högre om fettet har tagits bort från mjölken.

Källa: Sara Elisabeth Eriksen, adjunkt på närings- och hälsoutbildningen vid Köpenhamns professionshögskola