10 råvaror som hjälper magen nu

Här får du 10 råvaror som innehåller extra nyttiga ämnen som får magen att arbeta optimalt. Ät några av dem varje dag.

Sätt igång magen med bönor

SÄTT IGÅNG MAGEN MED BÖNOR Fibrerna i bönor stärker de goda bakterierna i tarmen och sätter igång magen så den arbetar optimalt.

Få igång magen

1. Torkade bönor

(ca 18 g fibrer/100 g)
Torkade bönor är fulla med sunda fibrer. Dessutom fungerar en del av fibrerna precis som inulinfibrerna, som stärker de goda bakterierna i tarmen och gör att den fungerar bättre.

2. Linfrön

(ca 18 g fibrer/100 g)
Linfrön sätter fart på matsmältningen eftersom de små fröna smörjer tarmen så att maten glider bättre igenom. Kom ihåg att lägga dem i blöt så att de blir mjuka innan du äter dem, annars kan de få direkt motsats effekt. Använd linfröna när du bakar bröd eller ät ett par teskedar råa linfrön.

3. Frukostprodukter med fibrer

(ca 15 g fibrer/100 g)
Frukost med fibrer är bra för att sätta fart på matsmältningen. Oavsett om produkterna är baserade på havre, råg eller vete ger de dig en massa kostfibrer och kolhydrater.

LÄS OCKSA: Mer fibrer kan förebygga förstoppning

4. Fullkornsvete

(ca 12 g fibrer/100 g)
Fullkornsvete är fyllt av nyttiga näringsämnen. Det är framför allt de många oupplösliga kostfibrerna som stimulerar tarmens rörelser så att maten glider lättare och snabbare genom tarmen.

5. Fullkornspasta

(ca 10 g fibrer/100 g)
Fullkornspasta ger dig massor av kostfibrer som är bra för din mage. Fullkornen är baserade på antingen vete eller råg. Om pastan är baserad på vete innehåller den flest oupplösliga fibrer för din matsmältning, medan rågvarianten är rik på de upplösliga fibrerna för din mättnad.

6. Katrinplommon

(ca 8 g fibrer/100 g)
Katrinplommon är fiberbomber som är proppfulla med antioxidanter, sätter fart på matsmältningen och stärker immunförsvaret. Är dem hela efter att ha låtit dem stå i blöt över natten eller välj mos av katrinplommon. Överdriv inte mängden i början eftersom du riskerar att fibrerna sätter för mycket fart på magen.

7. Fullkornsrågbröd

(ca 8 g fibrer/100 g)

Fullkornsrågbröd innehåller massor av upplösliga kostfibrer som gynnar magen. Fibrerna i fullkornsbrödet gör också att du blir mätt fortare.

Läs mer:Din mage älskar grova fibrer

8. Purjolök

(ca 2 g fibrer/100 g)
Purjolök är rik på prebiotiska inulinfibrer som gynnar din matsmältning på många sätt. Samtidigt innehåller de en rad viktiga antioxidanter som C-vitamin, E-vitamin och flavonoider, som alla bidrar till att göra ditt immunförsvar starkt.

9. Lök

(ca 2 g fibrer/100 g)
Lök är ännu en framstående källa till inulin - den fiber som har extra god effekt på de sunda bakterierna i tarmen. Samtidigt stärker lök immunförsvaret eftersom den innehåller en stor mängd antioxidanter.

10. Syrade mejeriprodukter

Syrade mejeriprodukter baserade på mjölksyrebakterierna bifido och acidophilus är riktigt bra för tarmen eftersom de innehåller probiotiska bakteriekulturer. De hjälper nämligen till att hålla skadliga bakterier borta.

Läs mer: Sur mat för en glad mage