Sur mat för en glad mage

Det kan nog diskuteras om ett äpple om dagen kan hålla läkaren borta, men en skål yoghurt eller filmjölk med rätt bakterier kan! Surmjölksprodukter är nämligen bra för din hälsa.

På senare år har forskarna i hög grad fått upp ögonen för att sunda mjölksyrebakterier inte enbart får magen att fungera bra, utan också gör underverk med vårt immunförsvar generellt. De fungerar med forskarnas ord probiotiskt.

De sunda bakterierna har nämligen visat sig vara lysande på att hålla andra, mer skadliga, bakterier i schack. De lägger sig som en hinna på tarmen och hindrar andra bakterier från att komma till. Samtidigt bildar de syra som gör livet surt för de skadliga bakterierna. De kan inte bara oskadliggöra bakterier som salmonella, utan är också i stånd att bekämpa förkylnings- och andra virus.

Sunda bakterier

På senare år har man dessutom kommit på att mjölksyre- bakterierna även har andra viktiga funktioner. De bildar bland annat B- och K-vitaminer och de aktiverar vissa immunceller. När en gravid kvinna äter syrade mjölkprodukter minskar till och med risken för att hennes barn får allergi och barneksem.

Lyckligtvis kan du enkelt äta dig till de hälsosamma bakterierna. Du hittar dem i syrade mjölkprodukter som är tillsatta kulturer som acidophilus, bifido och F19. Livsmedelsindustrin är dock i full gång med att komma fram till vilka ytterligare livsmedel man kan tillsätta de hälsosamma bakterierna.

LÄS OCKSÅ: Funkar kosttillskott med probiotika?

Det händer i kroppen:

1. Du äter sunda bakterier från yoghurt eller filmjölk.

2. Miljoner av goda bakterier överlever vägen ner genom syran i magsäcken.

3. Mjölksyrorna glider
genom tunntarmen.

4. Bakterierna slutar i tjocktarmen där de förökar sig och lägger sig som en hinna på tarmens yta. Här förhindrar de att osunda bakterier kan få fäste och få tillgång till vår kropp. De probiotiska bakterierna utvecklar dess utom syra som förstör skadliga bakterier.

Visste du att ...

Har du gått igenom en antibiotikakur är det bra att äta extra
mycket av de sunda yoghurt- eller filmjölksprodukterna. Antibiotika slår nämligen ut även de sunda bakterierna i tarmen.