Varför kan jag inte lära mig skilja på höger och vänster?

Har du svårt att skilja på höger och vänster? Här är tricken som hjälper dig att ta rätt väg.

HÖGER/VÄNSTER Vissa är superbra på att skilja på höger och vänster. Hör du till den andra gruppen kan du trösta dig med att du inte är ensam.

© iStock

Kollade du precis om texten i pilarna passar?

Du är inte ensam. Vissa drabbas av hjärnskador som hindrar dem från att kunna skilja mellan höger och vänster. Men det problemet har även många friska människor.

Vissa är bra på fotboll, medan andra faller över bollen. Vissa är födda guider, medan andra går vilse.

På samma sätt som alla andra hjärnfunktioner är att skilja mellan höger och vänster också en förmåga – eller brist på sådan – som går i arv.

Så om din mamma svänger vänster i en korsning när GPS:en säger åt henne att svänga höger är det större sannolikhet att du har samma problem.

Vissa kommer aldrig att bli mästare på att veta skillnaden mellan höger och vänster, men de flesta av oss kan träna våra hjärnor att bli bättre på det. För ju mer vi använder vår hjärna för en viss sak, desto bättre blir vi på det.

SÅ HÄR ÖVAR DU PÅ ATT SKILJA PÅ HÖGER OCH VÄNSTER

HA EN MINNESREGEL

När du förknippar höger och vänster med något blir det lättare för hjärnan att minnas. Du kan t ex tänka på att hjärtat sitter till vänster.

IDENTIFIERA DIN SVAGHET

Om problemet är att reagera på kommandon om att svänga höger eller vänster så är det vad du bör fokusera på att träna.

KONCENTRERA DIG

Har du massor av saker i huvudet så blir det svårt för hjärnan. Den klarar vanligtvis bara att fokusera på en sak i taget.

Redaktionens minnestrick

Här på redaktionen är vi också några som har lite svårt att skilja på höger och vänster, och som har några hemmasnickrade minnesregler.

En får hjälp av en leverfläck, en annan av 'hälsningshanden'

Se här vad vi gör för att skilja de två sidorna från varandra.

Kanske kan våra trick inspirera sig, så att du inte (heller) är osäker nästa gång GPS:en ber dig att svänga till höger.

"Jag är en av dem som aldrig har kunnat skilja på höger och vänster, men jag har ett födelsemärke på varje hand och fläcken på höger hand är lite större än det på vänster. Så jag tittar alltid ner på mina händer för att vara säker på att välja rätt håll när GPS:en säger att jag ska till höger."

Irene, redaktionschef

"Jag har inte heller lärt mig höger och vänster, trots att blodådrorna på min högra hand bildar ett stort H. När jag kör bil måste mina medpassagerare sitta och vifta med den arm som vi ska svänga åt. Och om det inte funkar har jag ändå 50 procent chans att välja rätt håll."

Signe, webbredaktör

"Jag tänker på att cyklister cyklar till höger, och det kan jag lätt se framför mig – så då vet jag vilken sida som är höger. Det är lite bakvänt, men det funkar för mig.''

Amalie, journalist

"Du kan se mig sitta och skriva i luften när jag blir osäker på vad som är höger och vänster. Jag är högerhänt, så det är alltså höger jag skriver med. Bom. Då blir jag säker... tills nästa gång jag blir osäker."

Karen, journalist

"Jag vet att man hälsar med höger hand. Så när jag blir osäker så viftar jag med “hälsa-handen”.”."

Eva, journalist