Varför kan jag inte känna igen människor?

Står du mitt emot ett främmande ansikte varje gång du tittar dig själv i spegeln? Då är du troligen bland de 2 procenten av befolkningen som är ansiktsblind. Få råd till hur du känner igen din familj, dina vänner och dina kollegor.

Kvinna i vit badrock och med grått hår ser sig själv i spegeln.

ANSIKTSBLIND Det kan vara en skrämmande upplevelse att inte ens känna igen sin egen spegelbild. Och dessutom riskerar du att bli beskylld för att vara arrogant när du inte hälsar på dina bekanta på gatan.

© iStock

Vissa förlorar förmågan att känna igen även sina nära och kära efter en hjärnblödning eller en blodpropp i hjärnan.

Men det är lite av ett mysterium varför två procent av oss får störningen prosopagnosi, utan några bakomliggande hjärnskador, och därför måste gå genom livet utan att kunna känna igen andra människor.

Ibland kan en ansiktsblind person inte ens känna igen sina egna barn, vänner eller partner.

Vissa kan till och med stå framför en spegel utan att känna igen sig själv.

Om du lider av ansiktsblindhet kanske du inte har problem med att urskilja de enskilda ansiktsdragen – näsa, ögon och mun – men kan inte se ett ansikte i sitt sammanhang eller koppla ihop synintrycken med minnet.

Forskarna tror att ansiktsblindhet är medfött, och det finns ungefär 50 procents risk att överföra sjukdomen till sina barn.

En del ansiktsblinda drar sig tillbaka från sociala situationer i skam över att inte kunna känna igen andra, och av rädsla för att bli stämplad som arrogant om de inte hälsar.

Men du kan öva på att skilja människor från varandra genom att notera individuella egenskaper, till exempel en krokig näsa, ett ärr eller speciella glasögon.

Läs också: När är man en boomer?

HJÄLP VID ANSIKTSBLINDHET

Här är tips som kan hjälpa dig i vardagen. Oavsett om du själv är ansiktsblind eller känner någon som är det.