Det bästa med semestern är inte det du tror

Om du tror att paraplydrinken du ska njuta av på Barbados är det bästa med den hägrande semestern, då tror du fel!

Kvinna med solhatt äter vattenmelon.

Det är härligt att äta vattenmelon på stranden, men det är inte det bästa med att ha semester.

© iStock

Det bästa med semestern är nämligen redan innan du har rest iväg. Det visar en holländsk undersökning som har tittat på vilken del av semestern som är förknippad med störst lyckokänsla. Forskarna har intervjuat 1 500 människor.

Överraskande nog visar undersökningen att vi inte upplever någon märkbar lyckoboost under och efter semestern. Då kan långa bilköer, hällregn och påträngande gatuförsäljare förstöra den goda stämningen.

Glädjen i förväntningarna inför semestern är däremot något som får lyckokänslorna att blomma ut. Vi blir helt enkelt överlyckliga av blotta tanken på att stämpla ut från jobbet och slappna av.

Få ut mesta möjliga av semestern

Om du vill få ut så mycket som möjligt av årets ledighet kan du alltså lugnt tjuvstarta med semestern redan långt innan. Berätta för alla du känner om dina planer, läs om de ställen du ska besöka, planera vad du ska göra med vem och föreställ dig hur du ligger i hängmattan och lever på vattenmelon och rosévin.

Kanske kan du också fundera över om du kan få in flera korta semestrar under året, istället för få långa. Så kan du få nöjet att glädja dig åt varje litet avbrott från jobbet och vardagen.

Källa: Applied Research in Quality of Life