Så tar du en perfekt tupplur

Det är ingen tillfällighet om du vaknar upp pigg och redo för nya utmaningar efter din eftermiddagslur, eller om du känner dig ännu tröttare. Här får du de vetenskapliga förklaringarna och knepen för den perfekta tuppluren!

Kvinna sover på vit kudde

De flesta av oss tänker inte så mycket på hur vi tar vår eftermiddagslur – vi lägger oss helt enkelt och sover en stund. Men om vi verkligen vill få ut maximalt av tuppluren, kan det vara idé att fundera över hur vi faktiskt gör. Följ de här sju stegen och få den perfekta tuppluren!

Steg 1 – Bestäm hur lång tuppluren ska vara

Det finns olika fördelar med hur lång du gör din tupplur. Du kan välja längd på din tupplur efter hur mycket tid du har, och vilka positiva effekter du vill uppnå.

6 minuter – Förbättrar ditt minne.

10–15 minuter – Förbättrar produktivitet och fokus.

20–30 minuter – Ses som den optimala längden på en tupplur. Du går in i den andra sömnfasen och kommer efteråt att känna dig mer koncentrerad och ha bättre motorisk förmåga.

40–60 minuter – Den här tiden kommer att ge hjärnan en boost och förbättra både minne och inlärningsförmåga.

90–120 minuter – Boostar kreativiteten och ger bra emotionellt minne och förståelse.

Steg 2 – Ta din lur mellan kl 13 och 15

Människan är biologiskt skapad för att sova någon gång under denna tidsrymd. Det är för att vi har en dygnsrytm, den cirkadiska rytmen, som bestämmer vilka två tidpunkter under ett dygn som vi är mest sömniga – med bland annat dålig koordinationsförmåga, koncentrationssvårigheter och dåligt humör som följd. Den ena är mellan kl 13 och 15 medan den andra är mellan kl 2 och 4 på natten.

Steg 3 – Skapa rätt förutsättningar

Se till att ha så lite ljus och ljud som möjligt och en behaglig temperatur. Och se till att lägga dig ner, då det tar dubbelt så lång tid att somna om du sitter upp.

Steg 4 – Sätt på ett alarm

Det gäller att ha kontroll över sin tupplur och det gör man genom att sätta ett alarm.

Steg 5 – Prova en kaffelur

Många kan känna sig trötta och oinspirerade efter en tupplur. Detta kan botas genom att man dricker en kopp kaffe innan man lägger sig för att sova. Eftersom det tar koffeinet 20–30 minuter att sätta in, kommer du att vara pigg när du vaknar igen.

Steg 6 – Så slipper du att bli groggy när du tar en längre lur

Om du tar en tupplur på mellan 40 och 60 minuter, känner du dig ofta lite groggy när du vaknar. Det är för att du har hunnit gå in i djupsömnen, men inte har avslutat en sömncykel. Genom att utsätta dig själv för solljus, dricka koffein eller tvätta ansiktet kan du undvika detta.

Steg 7 – Tuppluren ersätter inte nattsömnen

En tupplur är skönt och kan ge extra energi inför dagens utmaningar, men den ska inte fungera som substitut för den viktiga nattsömnen. Grundregeln är att du ska ta en lur för att det känns skönt, inte för att du behöver den. Om man inte får nog med sömn kan det på sikt leda till förhöjt blodtryck och viktökning.

3 snabba fakta om tuppluren

  • Undersökningar gjorda av NASA visar att en tupplur på 26 minuter gav piloterna 34 % bättre prestationsförmåga och stärkte deras reaktionsförmåga med 54 %.
  • Att sova en stund på eftermiddagen kan i sig själv sänka blodtrycket.
  • En 30 minuters lur 3 gånger i veckan kan på sikt ge 37 % lägre risk att dö i hjärtsjukdom.

Sov gott!