Varför får jag ont i axeln när jag tränar?

Skador kan sätta käppar i hjulet både för kroppen, träningsrytmen och humöret. Axlarna är en av de kroppsdelar som är mest utsatt för skador i samband med styrketräning.

Kvinna kör bänkpress

BÄNKPRESS Kanske har du redan känt den klassiska smärta som kan uppstå efter att man har kört bänkpress?

© iStock

Axelsmärtor och axelskador kan drabba alla. Det kan bero på fel teknik, överbelastning av t.ex. bänkpress eller något så enkelt som att ha sovit i fel ställning. I den här artikeln förklarar vi hur axelsmärta kan uppstå, hur du kan förebygga det, hur du behandlar axelsmärtor och hur du ska träna om du har axelsmärtor.

Axelsmärta

Axelsmärta kan bero på många olika saker. Om man får ont i axeln av att styrketräna, så handlar det ofta om s.k. impingement (inklämning av en sena i axeln), överbelastning av leden mellan nyckelbenet och skulderbladet (AC-ledsmärta), överbelastning av bicepssenan (som fäster uppe på axeln) eller en mer diffus axelskada.

Orsak

Överbelastningsskador av AC-leden uppstår ofta pga. för tunga vikter vid dips, bänkpress eller skulderpress, som utförs med fel teknik eller med en allt för snabb ökning av belastningen.

Smärta från den övre delen av bicepssenan uppstår av samma anledning, men då är det ofta curls med för tunga vikter som är boven. Impingement kan i sin tur uppstå som en följd av överdrivet användande av övningarna side laterals eller upright rows.

Så förebygger du

Även här handlar det om att använda sig av en lagom träningsprogression och ett genomtänkt upplägg med tid för återhämtning och varierade övningar. Om du brukar få ont i axeln av en viss övning, så bör du fundera på om det finns några alternativ till övningen.

Behandling

Förutom avlastning från de aktiviteter som framkallar smärtan, så är det bra om du vid de flesta långvariga axelsmärtor tar kontakt med en fysioterapeut för att få hjälp och en individuell behandlingsplan. Axelpartiet är komplext och svårt att diagnosticera och behandla på egen hand.

Så tränar du under tiden

Ofta är det mycket specifika rörelser som ger upphov till axelsmärta. Byt därför inte ut någon övning utan att du har prövat den först.

Ofta kan man t.ex. träna bröstpress med hantlar i en vinkel på 25 grader, trots att övningen framkallar smärta när man kör den på en platt bänk. Pröva dig därför fram med olika övningar – och träna resten av kroppen tills axeln är helt bra igen.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 8/2018