När är man en boomer?
Alla är olika. Men om du är född mellan 1946 och 1964 (eller känner du någon som är det), kan du säkert nicka igenkännande till minst en punkt på vår lista över kännetecken för efterkrigsgenerationen.
Alla är olika. Men om du är född mellan 1946 och 1964 (eller känner du någon som är det), kan du säkert nicka igenkännande till minst en punkt på vår lista över kännetecken för efterkrigsgenerationen.
Använder du ofta den gula emojin som gråter av skratt? Om du gör det är det möjligt att du är en boomer. Efterkrigstidens generation, alltså personer som är födda mellan 1946 och 1964, beskylls för mycket av yngre generationer – inte minst för att de är lite bakåtsträvande och efter sin tid.
Var kommer uttrycket från? Och vad karaktäriserar en boomer? Få svar på alla dina frågor om boomers här!
Ordet boomer är en förkortning för baby boomer. Baby boomergenerationen uppstod i spåren av andra världskriget, då det i västvärlden skedde en ökning av födelsetalen.
Det finns förstås inga definitiva egenskaper som gäller alla människor födda i samma generation, men tiden vi växer upp i säger ändå något om vad vi påverkas av, och det tar sig vanligtvis uttryck i våra värderingar, köpvanor och politiska attityder.
Boomers har generellt många stereotypa egenskaper. Boomers kallas t ex också för jag-generationen eftersom de är kända för att vara privilegierade och självcentrerade – både som konsumenter och väljare.
Boomers beskylls också för att vara i otakt med den moderna arbetsmarknaden, då de är från en tid då andra regler gällde för jobb och jobbsökande.
Särskilt de yngre generationerna anklagar boomers för att vara giriga och roffa åt sig, inte minst på bostadsmarknaden. För deras barn och barnbarn kan det vara svårt att komma in på bostadsmarknaden nuförtiden, och det blir frustrerande när boomers indikerar att det bara är att kavla upp ärmarna och spara pengar och köpa bostad – för det fungerade för dem.
Omvänt tycker vissa boomers att yngre generationer är bortskämda, curlade barn som inte kan hålla fast vid ett jobb och hellre tar bilder på sin avokadomacka. Nu vet du säkert själv om du är en boomer eller inte...
När någon säger “okej, boomer”, är det ironiskt sätt att avfärda och göra narr av någons sätt att vara på grund av deras ålder. Det betyder: “Vad vet du egentligen? Dina värderingar är föråldrade och privilegieblinda.”
Uttrycket är utbrett på medier som Twitter och TikTok, och på Nya Zeeland använde en yngre politiker, 2019, uttrycket för att avfärda en kollega när hon pratade om klimatförändringar och vad vi ska göra åt dem. Kollegan avbröt hennes tal, varvid hon bara svarade: “Okej, boomer” och fortsatte. Med de orden satte hon honom på plats!
Oavsett under vilken tid vi växt upp, så kommer vi långt med en stor dos humor och självironi när vi pratar om boomers, millennials och alla andra. Hitta din generation nedan och se de (väldigt grova) generaliseringar som kännetecknar den.
Artikeln publicerades i I FORM nr. 05/2023