Så får du bättre minne

Du är inte ensam om att glömma bort namn, koder och var du har lagt nycklarna i en hektisk vardag. Känner du också att din glömska är en källa till evig frustration, så läs mer här. Vi ger dig de bästa råden om hur du får bättre minne.

Kvinna täckt av gula minneslappar.

Få bättre minne i tre välkända situationer

Generellt hjälper det att leva sunt på flera fronter, exempelvis att motionera regelbundet, då det ger bättre blodgenomströmning i hjärnan och stärker dess funktioner. Samtidigt är det viktigt att undvika stress, då det påverkar det område i hjärnan som står för inlärning och minne. Stressen kan skada dina nervceller och därmed göra dig glömsk. Sist men inte minst är det bra att se till att du sover gott på natten, för det är då hjärnan bearbetar och lagrar de intryck du har fått under dagen.

Scenario 1 - Du glömmer koder och namn

Minnesexperten: skapa inre bilder av det du vill minnas

En bra minnesteknik för att hålla koll på namn är att sätta bilder på dem i huvudet. När du möter en ny person som t ex heter Stella, kan du minnas det via ”stjärna” (Stella är latin för stjärna) och föreställa dig henne med stjärnor i håret. Eller Frida som låter som ”fredag”, så du ser henne slappa i solen med ett glas vin. På så vis dyker namnet automatiskt upp nästa gång du träffar personen. En annan metod är att upprepa namnet på personen genom att säga det högt: “Det var trevligt att träffa dig, Johanna.”

Inköpslistan kan du enkelt komma ihåg genom att bygga ett inre landskap som föreställer något välkänt, såsom din lägenhet eller vägen till ditt jobb. Här placerar du sedan ut allt du ska minnas på olika ställen. Badkaret är t ex fullt med ägg, handfatet bubblar över av kaffe, hunden har havregryn i sin skål och det hänger toalettpapper i taklampan.

Om du har svårt med sifferkoder, gäller det också att visualisera siffrorna. Om koden är 1789 kan du t ex tänka på en person som fyller år den 17:e och tänka på en mur, eftersom Berlinmuren föll 1989. Eller ännu bättre: Hitta ett tema som kan täcka in alla siffror, t ex "mitt hus". Då kan du komma ihåg 1425 genom att det är 14 hus på din gata med postnummer 2500.

Scenario 2 - Du har svårt att lära nytt

Minnesexperten: upprepa det både visuellt och verbalt

En av orsakerna till att vi glömmer något är att vi aldrig lärde oss det ordentligt från början. Det lagrades aldrig i minnet för att tankarna for iväg eller vi slarvade. När du håller på med en uppgift, läser en bok eller lyssnar på ett föredrag, så ge det din fulla uppmärksamhet och koncentrera dig. Det betyder också att du inte ska försöka multitaska och t ex låta radion eller tv:n vara på medan du läser.

När du ska lära dig något nytt och få det att fastna i hjärnan är det avgörande att du upprepar det om och om igen. Det är särskilt effektivt om du varierar repetitionen och använder flera sinnen. Om du t ex stöter på en intressant artikel börjar du naturligt med att läsa den noga. Därefter kan du återberätta innehållet högt för dig själv och till slut rita eller mima det viktigaste från artikeln. Ju mer du kan koda de nya kunskaperna både visuellt, verbalt och motoriskt, desto större är chansen att du minns dem.

Se till att prioritera din nattsömn extra mycket i perioder då du ska lära dig mycket nytt, t ex medan du går en kurs eller studerar inför ett stort prov. Medan du sover repeterar långtidsminnet allt det nya, så att minnena fastnar. Om du däremot sover för lite, riskerar du lätt att alla de nya kunskaperna går förlorade.

Scenario 3 - Dina grejer är konstant borta

Minnesexperten: hitta en fast plats och säg det högt

Du glömmer lätt var du har lagt saker om du inte har fokus på det från början. Skärp uppmärksamheten genom att säga det högt när du lägger ifrån dig något: “Nu lägger jag nycklarna på köksbordet.”

Ge dina saker fasta platser i ditt hem, så att nycklarna t ex ligger i en skål vid dörren och fjärrkontrollen på hyllan under soffbordet. När du har upprepat handlingen några gånger blir den till en vana, det blir till en automatisk process att hitta grejerna, vilket gör att hjärnan slipper slösa energi.

När nycklarna väl är borta gäller det att inte få panik, det hindrar dig bara från att hålla fokus. Andas djupt och tänk efter när du hade dem sist. Ju mer detaljerat du kan återskapa din dag, desto större är chansen att du lyckas gräva fram informationen du behöver i hjärnan.

Känner du till de första symptomen på demens?