OCD-drabbad: “Jag vet mycket väl att tankarna är irrationella”

Bakterier från hundbajs som kommit in i hemmet med tidningen. Troligt? Hanne Schønning hann fylla 50 innan hon förstod sitt eget beteende.

Kvinna med OCD tar ut kläder ur en tvättmaskin

TVÅNGSTANKAR - För Hanne utvecklade OCDn bland annat till en otroligt komplicerad ritual varje gång hon skulle tvätta kläder.

© iStock

När Hanne Schønning lägger kläderna i tvättmaskinen måste dörren vara låst. Hon kontrollerar tvätttrumman genom att köra runt den på ett bestämt sätt. Sedan vänder hon ut och in på alla plagg och kontrollerar fickorna. Till sist ställer hon in programmet sköljstopp så att kläderna "står i vatten". Då är hon säker på att hon kan hänga upp kläderna senare, när de har centrifugerats.

“Det är min ritual, och den har jag lärt mig att leva med. Det är inte så illa. Förr kunde jag lägga en hel förmiddag på att sätta på en tvätt. Jag vet mycket väl att tankarna är irrationella, men jag har accepterat att jag aldrig kommer att bli av med dem helt”, säger Hanne Schønning.

Det är framförallt tankar om smuts och bakterier som kommer in i huset som kan trigga hennes OCD. Den kan härledas ända till hon var 13 år, när hon blev inlagd med det som läkarna trodde var en dödlig blodsjukdom. Ett par veckor senare var hon friskförklarad, men då hade Hanne redan börjat tvätta händerna väldigt ofta.

OCD är en vanlig ångestsjukdom, som ofta debuterar i barn- eller ungdomsåren. Den kan ofta behandlas och helt botas. Det kräver dock att den upptäcks, och ju tidigare, desto bättre. Det gjorde den inte i Hannes fall. Så tvångstankarnas order om att torka av och undvika ställen med smuts och bakterier följde henne.

Hanne Schønning har skrivit en bok om sitt liv med OCD

TVÅNGSTANKAR - Hanne har ett bra liv, men i perioder har hon varit helt styrd av tvångstankar och tvångshandlingar. Idag har hon tagit tillbaka kontrollen.

© Privat

“När jag fick två små barn var det riktigt illa. Småsaker kunde göra att tex ett paket blöjor blev 'fel', så jag var tvungen att byta ut det i butiken. Annars fick jag våldsam ångest”, förklarar hon.

En kompis frågade henne om det kunde vara en förlossningsdepression, och Hanne gick med på att gå till en psykolog.
“Jag öppnade upp mig och mina pinsamma tankar och tvång. Höll jag på att bli galen? Men psykologen avvisade att det kunde vara en förlossningsdepression och hon hänvisade mig inte heller vidare. Det var förfärligt”, minns Hanne.

Åren går och trots försök med hypnoterapi, flera läkarbesök och en kort period med ångestdämpande medicin följer Hanne bara de tyranniska regler som hennes oupptäckta OCD bestämmer åt henne. Kläderna måste tvättas på bestämda sätt, sifferföljder räknas om och om igen. I svåra perioder dövar hon tankarna med rödvin på kvällarna.

Testa dig själv: Har du tecken på OCD?

Att stå upp för sig själv

Allt eftersom åren går blir tvångstankarnas logik alltmer ingrodda i Hannes tänkande och väsen. Så när hon äntligen – vid 51 års ålder – börjar gå i gruppterapi och lär sig ta kontroll över sina tankar är det med blandade känslor.

"Jag är ledsen över att jag har slösat bort så stor del av mitt liv på tvången. Men jag är glad och stolt över att jag har lärt mig att stå upp för mig själv. Om jag skulle ge ett råd till andra med OCD skulle det vara: Skippa all skam, skuld och frustration och sök vård för att få behandling. Det är en sjukdom och inte din hjärna det är fel på. Du kan absolut få ett bra och meningsfullt liv även om du har - eller har haft - OCD, avslutar Hanne Schønning.