10 tips för färre orostankar

Kan du inte heller släppa oron? Ta en titt på den här listan.

Oroar du dig för mycket?

© iStock

Orostankar kan vara funktionella om de bottnar i riktiga problem. Men om du konstant ränner runt och oroar dig över saker du inte kan göra något åt, eller som aldrig kommer att hända i verkligheten, så kanske du bör öva dig på att oroa dig lite mindre. ´

1. Gör en lista och tänk efter

Vilka är de tio saker som du just nu är mest nervös över ska hända inom de närmaste tre månaderna? Skriv ner dem och notera i din kalender att du ska kolla listan när de tre månaderna har gått. Hur mycket är det som faktiskt har hänt? Förmodligen kommer du att se att många – eller kanske alla – dina orostankar var i onödan.

2.

Kom ihåg att de saker som händer inte beror på hur du tänker om dem. Ofta är det bara förlorad energi, som du kunde använt bättre.

3. Tankeventilen

Säger du dina orostankar högt, fungerar det som en ventil som lättar på trycket. När rädslan är instängd i ditt huvud har den en tendens att växa sig större än den egentligen är.

4.

Träning är det perfekta motgiftet. När du arbetar igenom kroppen, stoppar det de negativa tankarna från att mala runt uppe i huvudet. Efteråt får du dessutom ny energi och känner dig mindre spänd.

5. Lär dig mer om ditt psyke

Det är svårt att prata om mindre oro utan att även nämna mindfulness, och det finns det goda skäl för. Det ger dig nämligen större insikt i dina tankar och tankemönster, så det blir enklare att sluta i tid när tankarna far iväg.

*TIPS! Headspace är en app, där du hittar olika former av mindfulness-sessioner. Bland annat finns det en nybörjarkurs, som antingen tar 5 eller 10 min om dagen.*

6.

Använd mottot: ”Allting löser sig till slut.”

7. Är det något du kan göra?

Det är stor skillnad på att oroa sig för och att lösa saker. Fundera över om du kan göra något åt din oro. Kan du det så gör det. Kan du inte så släpp det

8.

Försök att se skillnad på ett reellt problem och ett tänkt scenario, som ännu inte är verklighet. Det sistnämnda börjar ofta med ”om ...”.

9. Skapa ett orosfönster

Genom att varje dag avsätta tid, ex 15–20 min, där du tillåter dig själv att oroa dig, skapar du kontroll, och det är just kontrollen över tan- karna som vi ofta saknar.

*TIPS! Välj en tidpunkt på dagen som inte är för nära sängtid. Annars riskerar du att inte kunna sova på grund av alla tankar.*

10.

Öva dig i att se möjligheter istället för katastrofer.

Artikeln publicerades i I FORM nr 14/2018

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background