Har jag OCD eller är jag bara noggrann?

Det kan vara svårt att själv värdera var gränsen går mellan att vara noggrann och vaksam, och OCD. Här får du psykologens svar på när det finns skäl till oro.

Kvinna med OCD håller sig för pannan

Om dina tankar hela tiden kretsar kring något du är rädd för, kanske du lider av OCD.

© iStock

“Kom jag ihåg att stänga av spisen? Jag måste bara kolla.” Låter det som något du skulle kunna säga? Det behöver verkligen inte betyda att du lider av OCD. Många av oss har vanor som gör oss trygga, och det är helt okej. Det avgörande är hur mycket tid och energi de tar, och om de är ångestdrivna.

Vad är OCD?

OCD är en ångestproblematik där den drabbade har tvångtankar och utför tvånghandlingar. Tankarna kretsar kring något man är rädd för ska hända – t ex att det börjar brinna i huset om man glömmer att stänga av spisen. Om du lider av OCD är det inte bara en snabb tanke som poppar upp ibland och som slutar samtidigt som du tittar på ugnen i förbifarten. Då får du ingen ro förrän du har undersökt grundligt om spisen är avstängd – kanske flera gånger och på olika sätt. Dina tankar kommer också kretsa kring vad som kan hända om du glömmer det.

Har du en tendens att vara extra kontrollerande ska du vara uppmärksam på att tankarna inte ökar i styrka, för då kan det utvecklas till OCD. Kolla här nedan vad du ska hålla koll på och uppsök alltid professionell hjälp om du misstänker att du lider av OCD.

Testa dig själv: Har du tecken på OCD?

Tecken på att du kanske lider av OCD

  • Du reagerar över­drivet på potentiellt farliga situationer i jämförelse med andra.

  • Tankarna om det du är rädd för tar stor plats.

  • Du får ångest om du inte kan utföra din ritual.

  • Dina strategier för att lugna dig själv tar tid. Du kastar t ex inte längre bara en snabb blick på spisen, utan måste försäkra dig om att den är avstängd.

OCD behandlas effektivt med kognitiv eller metakognitiv terapi. Ju förr du uppsöker en psykolog, desto bättre.

Källa: Trine Lind Laursen, psykolog.