Hur kommer vi vidare efter otrohet?

Otrohet är aldrig kul, men om kärleken finns kvar är chansen stor för att ni kan komma vidare tillsammans. Få psykologens guide här.

Två personer håller varandra i hand, man och kvinna

PARFORHOLDET stärks när ni fångar stunder av närhet.

© iStock

Otrohet handlar i grunden om att man delar en intimitet, antingen fysisk eller känslomässig, med en person bakom sin partners rygg.

En av de vanligaste orsakerna är bristande känslomässig kontakt i förhållandet. Om ni saknar de djupa samtalen, de små fönstrena där ni ser varandra på riktigt kan det vara frestande att söka kontakt på andra ställen.

För många grundar det sig också i en längtan efter det pirr vi ofta upplever i början av ett förhållande. När förälskelsen försvinner kan gräset verka grönare på andra sidan häcken.

Enligt psykolog Anne-Cathrine Blegvad handlar det i stort sett alltid om en längtan i oss själva om vi är otrogna – det handlar sällan om vår partner. Inte desto mindre utsätter vi både våra partner och våra förhållanden för en våldsam kris när det sker, och den som blir bedragen reagerar ofta med chock, vrede, förtvivlan och sorg.

Finns det kärlek kvar i förhållandet är chanserna stora att ni kan ta er igenom det och vidare– och kanske till och med starkare än innan, när stormen mojnat. Men det kräver att båda är villiga att arbeta på förhållandet och att ni accepterar att det inte finns någon quickfix.

Ta er vidare

Ta hand om ert förhållande genom att ta vara på små stunder av närhet.

FÖRLÅTANDET

Det är avgörande att den av er som har varit otrogen, ber om en äkta och förbehållslös ursäkt. Den som blivit bedragen måste kunna lita på att du från och med nu är fullständigt ärlig och ångrar dig.

SAMTALEN

Det är vanligt att känna skam om man har varit otrogen, och kanske vill du helst bara glömma det. Men den som har blivit bedragen har ofta ett behov av att prata om det. Fokusera på det konstruktiva och undvik detaljer.

EFTERSYNEN

Otrohet kan vara en anledning att syna ert förhållande i sömmarna. Varför gick det fel? Vad krävs framöver för att båda ska trivas? Ta ev hjälp av en psykolog eller en parterapeut.

Källa: Anne-Cathrine Blegvad, psykolog