Därför kan skräckfilm vara hälsosam för sinnet: 3 överraskande fördelar

Tittar du bort när det är skräck på skärmen? Det kan faktiskt vara hälsosamt att lära sig att titta på skräckfilm. Få svaret på varför här.

Kvinna som sitter och tittar på skräckfilm.

SKRÄCK – Du lär dig att reglera negativa känslor som rädsla och ångest när du tittar på skräckfilm.

© Getty Images

Sätter du dig tillrätta med en skål popcorn när seriemördare, zombies eller blodtörstiga monster rusar över skärmen? Och tycker du faktiskt om att bli lite rädd under tiden? Oroa dig inte, det är helt normalt. Faktiskt till och med hälsosamt. Det menar Mathias Clasen, som forskar om skräck vid Århus Universitet. Som några av de första i världen har han och hans kollegor undersökt hur skräck och rädsla som vi söker upp frivilligt kan påverka vårt sinne positivt.

Är du deprimerad? Gör vårt depressionstest här

“Det är väldokumenterat att skräckfilm kan ha negativa konsekvenser i form av t ex mardröm- mar eller rädsla för att gå ner i källaren på kvällen. Men det är milda, kortvariga effekter. Det finns inga belägg för att skräckfilmer gör en person till psykopat, eller att det triggar ångest och stress. Tvärtom,” säger han.

Under coronapandemin var Mathias Clasen med om att utföra en studie med 300 personer, som visade att de som gillar att se på skräckfilmer hanterade den psykiska pressen från pandemin bättre än andra.

3 FÖRDELAR MED ATT VARA ETT SKRÄCKFILMSFAN

Du är mer motståndskraftig

När du t ex drar upp filten framför ansiktet och påminner dig själv om att ta det lugnt i en läskig scen skapar du faktiskt en strategi för hur du hanterar känslor som rädsla, ångest och avsky. Skräckfilmer lär oss bl a att vi kan få svettiga handflator, hjärtklappning eller bli nervösa utan att något farligt händer oss själva. Vi kan överföra den upplevelsen till det verkliga livet när vi befinner oss i stressiga eller skrämmande situationer
i livet, t ex inför en tenta.

Du är öppen och nyfiken

Skräckfans är inte ensamma, introverta människor som sit- ter ensamma med gardinerna fördragna i svarta huvtröjor. En stor studie, från 2020, som studerade skräckfilmskonsumenter fann att "öppenhet" och "nyfikenhet" var de egenskaper som starkast förknippas med att vara ett skräckfan.

Du blir på bättre humör

Tro det eller ej, den tidigare nämnda studien visade också att många skräckfilmkonsumenter använder skräck för att bli på bättre humör. Enligt skräckforskaren Mathias Clasen är det inte heller ovanligt att personer som lider av ångest eller depression aktivt använder skräck för att må bättre.