© iStock

Skräm bort fettet med en rysare

Kryp upp i soffan med en riktigt bra rysare. Filmen hjälper dig faktiskt att förbränna lika många kalorier som i en liten chokladkaka.

31 januari 2017 av I FORM-redaktionen

De galna ögonen, varggrinet och den otäcka rösten, som ropar “heeere’s Johnny”! Blotta tanken på hotellvaktmästaren Jack Nicholson i “The Shining” ger kalla kårar! Men filmen är värd några nerbitna naglar, för ett par timmars skräck kan nämligen få dig att förbränna motsvarande lika många kalorier som det finns i en liten chokladbit.

Kaloritabell - här får du bästa överblicken >


Hjärtrytm har undersökts

Det har brittiska forskare kommit fram till genom att undersöka effekten av en rad skräckfilmer på en testgrupp. I testet mätte de hjärtrytm, syreupptag och mängden koldioxid i utandningen och kom fram till att alla tre steg i snitt med 33 procent under filmvisningen.

Särskilt rysare med mycket skrämseleffekter var effektiva, eftersom de fick pulsen att snabbt slå i taket. Kaloridödaren framför alla var just skräckisen “The Shining”, som det är oerhört svårt att sitta stilla till.

TOPP 10: DE FRÄMSTA KALORIDÖDARNA

1. “The shining”: 184 kalorier

2. “Hajen”: 161 kalorier

3. “Exorcisten”: 158 kalorier

4. “Alien”: 152 kalorier

5. “Saw”: 133 kalorier

6. “A Nightmare on Elm Street”: 118 kalorier

7. “Paranormal Activity”: 111 kalorier

8. “The Blair Witch Project”: 105 kalorier

9. “Motorsågsmassakern”: 107 kalorier

10. “Rec”: 101 kalorier

Är det farligt att se mycket på skräckfilm? 

Om du är frisk kan du utan vidare se på skräckfilm – om det inte stör din nattsömn. Om du har svagt hjärta, högt blodtryck eller är kroniskt stressad kan det dock vara lite ohälso­samt. När du ser en yxmördare eller zombie så tror hjärnan att du är i verklig fara. Det startar en så kraftig stress­reaktion att till exempel risken för blodpropp ökar med 19 procent, men det är alltså inte farligt för dig om du är fullt frisk i övrigt.

Skräckfilm ger dig en stressreaktion 

  • Hjärtat slår snabbare
  • Du andas snabbare
  • Dina muskler spänns
  • Ögonen rör sig snabbare
  • Nivån av stresshormonerna kortisol och adrenalin ökar

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar