Därför blir du glad av att dansa
Det är praktiskt talat omöjligt att vara sur när du dansar. Det händer nämligen något helt magiskt med humöret när vi skakar rumpan.
Det är praktiskt talat omöjligt att vara sur när du dansar. Det händer nämligen något helt magiskt med humöret när vi skakar rumpan.
Stenåldersteckningar från förhistoriska grottor tyder på att vi människor alltid har dansat. Kanske för att dans får oss att känna oss levande och i kontakt med oss själva och med andra.
Att dansa kan vara så roligt och befriande att det inte alls känns som hård träning, även om du faktiskt bränner massor av kalorier genom att skaka rumpan och svänga med armar och ben.
Och som bonus får du även en enorm energikick. Läs själv dessa fem briljanta anledningar till varför dans inte bara får dig i bra form, utan även på gott humör!
Musik och rörelse kan utlösa hormonet dopamin i hjärnan, som stimulerar vårt belöningscenter och får oss att må bra. Så när vi kombinerar de två sakerna i dansen är det svårt att vara något annat än glad. Studier har också visat att dans hjälper mot både depression, ångest och stress.
Dans erbjuder oss en härlig frizon där vi får använda kroppen på ett helt annat sätt än normalt. Här finns inga regler, och det är helt legitimt – ja det till och med uppmuntras – att skaka både höfter, rumpa och byst, och det känns fantastiskt!
Låt oss vara ärliga – det är väldigt få av oss som är John Travolta på dansgolvet. Ofta svänger ben och armar i otakt medan vi famlar efter rytmen. Men det gör ingenting, så länge vi dansar för att ha kul och komma i bättre form.
Dans ger oss möjligheten att skratta åt oss själva och smitta andra med ett leende.
Det är inte utan anledning som vi tar till dans när vi går på fest. Kombinationen av rytmer, rörelse och en god stämning gör oss både upprymda och skickar oss mentalt långt bort från vardagen och de problem vi kan tänkas fundera på dagligen.
I dansen kan vi komma undan en stund och bara vara närvarande.
Viss forskning tyder på att dans gör dig skarpare. Exempelvis visade en studie från 2003 att dans var den av 11 aktiviteter (bl a golf, cykling, simning och tennis) som fungerade bäst mot demens. Enligt forskarna beror det på att dans kräver både fysisk ansträngning och social interaktion, som tillsammans stimulerar hjärnan på ett sätt som motverkar demens.
I FORM 13/2023