Är det sant att det är sunt att ha tråkigt?

Påstod dina föräldrar också att det är nyttigt att ha tråkigt? Vi har frågat en professor i neurobiologi, om det verkligen kan stämma.

Kvinna med penna under näsan har tråkigt

AHAAA ... – De bästa idéerna uppstår när du har tråkigt.

© iStock

Åh, det är ju så irriterande. Att sitta där som 10-åring och ha det så otroligt tråkigt och få höra att det är hälsosamt och bra för dig. Men dina foräldrar var kloka när de sa så. Det menar i alla fall Albert Gjedde, som är professor i neurobiologi vid Köpenhams Universitet.

Inom hjärnforskningen pratar man om begreppet “default mode network”, som är en beteckning för det nätverk som är aktivt när vi har tråkigt. Det kommer i spel när vi inte behöver förhålla oss till saker som sker här och nu, utan kan sjunka ner i våra egna tankar om dåtid och framtid. För det är just vad vi gör när vi har tråkigt: Vi utvärderar det som hänt och planerar för framtiden.

Att vara uttråkad är en läroprocess, där vi går igenom våra erfarenheter och planerar för att göra det bättre. Samtidigt är det också när vi låter tankarna flyga fritt som vi får de allra bästa idéerna och blir mer kreativa och nytänkande.

Enligt professor Albert Gjedde finns det dock en risk för att vi helt enkelt glömmer att ha tråkigt, för att skärmar som telefoner, teveapparater och ipads stjäl så mycket av vår tid och uppmärksamhet, och att många av oss tar fram skärmarna så fort vi får en ledig stund. Det är därför framförallt dina telefonvanor du ska förändra om du vill skapa mer tid för att ha tråkigt på.

Bli bättre på att ha tråkigt

Lägg undan telefonen

Ner i fickan, in i skåpet eller lägg den i ett annat rum. Telefonen ska vara utom fysiskt räckhåll.

Stäng av ljudet på meddelanden, så att andra bara kan komma i kontakt med dig genom att ringa upp.

Stäng av notiserna

Det bästa är om du kan ta en paus från sociala medier i t ex en månad.

Är det för svårt för dig, så stäng av notiserna och bestäm dig för fasta tider på dagen då du får kolla dem – t ex klockan 16 och 20.

Stricka, måla, pussla...

Du behöver inte sitta och stirra rakt ut i luften –du får gärna göra något medan du har tråkigt.

Det ska bara anpassas, så att det inte kräver all din uppmärksamhet så att tankarna kan vandra fritt

Källa: Albert Gjedde, professor emeritus i neurobiologi vid Köpenhamns Universitet

Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2022