6 anledningar att skratta varje dag

Leta fram ditt största leende så ofta du kan. Ett skratt botar inte cancer, men det funkar som både socialt lim och hälsoelixir. Det är inget skämt!

kvinnor skrattar

ATT SKRATTA ÄR SKÖNT – för både knopp, kropp och själ

© iStock

Skrattar bäst som skrattar sist. Men den som skrattar först är också en vinnare. När hade du ett riktigt skrattanfall sist? Ett sådant där du lät som en åsna och tårarna sprutade? Om du inte riktigt kan minnas det så har det blivit dags att leta efter mer nöje i vardagen.

Skratt kan nämligen riva murar mellan oss och det är hälsosamt för både kropp och psyke. Det finns inga biverkningar, och det finns ingen risk för överdosering. Så börja värma upp dina smilmuskler medan vi förklarar hur skratt påverkar din hälsa.

Visste du att vi ibland skrattar i helt opassande situationer? Det är troligen något vi har ärvt från aporna, där leendet är ett slags rädslogrimas

1. Skratt verkar avstressande

Om stress är yin, är ett gott skratt yang. Skrattets effekt på din kropp är nämligen stressens diametrala motsats. Mängden av stresshormonet kortisol faller och mängden av det avslappnande hormonet dopamin stiger när du gråter av skratt. Skratt balanserar alltså kemin i din kropp. Så om du känner dig galet stressad någon dag, försök att tackla det med humor.

2. Skratt gynnar blodcirkulationen

Låt oss vara ärliga här... det motsvarar knappast ett svettigt träningspass på gymmet eller en runda i löparskorna. Men rent fysiologiskt så stiger pulsen när man skrattar, och flera mindre studier tyder på att det finns ett samband mellan hur ofta vi skrattar och vår hjärthälsa.

Forskning från University of Maryland Medical Center visar till exempel att ett gott skratt ökar blodflödet. I studien fick skratt försökspersonernas blodkärl att slappna av och blodet flödade mer fritt i en timme efter att försökspersonerna hade sett en rolig film. Så komplettera gärna dina träningspass med Mr Bean och en rolig kattvideo eller två.

3. Du får en fantastisk utstrålning

Har du någonsin tänkt på vad som gör en person vacker? Är det inte något med symmetri, kanske du tänker. Och ja, det kanske spelar någon roll för supermodellerna. Men för alla oss andra höjer ett leende inte bara humöret, utan även vår skönhet och karisma. När vi skrattar utstrålar vi vänlighet, god energi och en bra självkänsla. Testa bara skrattets lillebror - leendet - en dag. Du kommer att bli förvånad över hur stor skillnad det faktiskt gör.

4. Skratt utlöser lyckohormoner

Det är inte många tårar vi gillar att fälla, men de som sprutar när vi skrattar vill vi ha många fler av. Efter ett rejält skrattan- fall drabbas man nämligen av en väldigt skön känsla. Det tror forskarna har att göra med må bra-hormonet oxytocin. Det utsöndrar du nämligen massor av efter ett riktigt skönt skrattanfall.

5. Humor fungerar som socialt lim

Känner du igen situationen: Någon fnissar och plötsligt upptäcker du att du sitter där med ett stort leende på läpparna trots att du inte vet vad personen skrattar åt. Skratt smittar som ett väldigt smittsamt virus. Men i motsats till förkylningar och kräksjuka handlar det om något bra, som binder oss närmare varandra. Hurra!

6. Latter påverkar immunförsvaret

Flera små studier har visat att immunför- svaret skärps när vi t ex ser en rolig kom- edi. I alla fall ökar mängden antikroppar hos människor som har roligt. Det verkar dock som att det bara funkar om du skrattar ordentligt – det räcker alltså inte att småfnissa för att uppnå hälsofördelarna.