Så blir hjärnan 7 år yngre

Regelbunden meditation kan göra hjärnan upp till 7 år yngre, visar tysk forskning.

Kvinna tittar eftertänksamt ut i luften. En stor teckning av en hjärna är placerad till vänster om hennes huvud.

Drömmer du om en knivskarp hjärna livet ut? Då är meditation kanske lösningen.

© iStock

Meditation har inte bara en avslappnande effekt, en del tyder på att det också håller hjärnan ung. Hela 7 och ett halvt år kan regelbunden meditation faktiskt dra av från åldern på en medelålders hjärna, visar en tysk studie.

Forskarna skannade hjärnorna hos i totalt 100 män och kvinnor – 50 som redan mediterade regelbundet och 50 som inte gjorde det. Det visade sig att hos dem som inte mediterade så stämde hjärnornas ålder precis överens med personernas ålder. Hos dem som mediterade så forskarna å andra sidan att deras hjärnor var 7 och ett halvt år yngre än den reella åldern.

Avslappningsmusik och lugnande ljud hjälper mot sömnlöshet. Läs varför och få 8 gratis ljudfiler, som hjälper dig att somna.

Större effekt ju äldre man är

Speciellt de äldre meditationsutövarna kunde glädja sig åt skanningen. För varje år de var över 50 år, kunde de nämligen dra av ett extra år från hjärnans ålder.

Enligt forskare och neurolog Christian Gaser från Jena University Hospital i Tyskland vet man ännnu inte varför meditation gagnar hjärnan. En teori är dock att det är kombinationen av intensiv koncentration och avslappning, som triggar tillväxten av nya hjärnceller.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften NeuroImage.

Har du också svårt att somna på grund av tankemyller? Läs här hur du stänger av grubblerierna.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background