Undvik den här maten om du har huvudvärk

Har du ofta huvudvärk? Så mycket att det blir olidligt? Då bör du kanske hålla dig borta från de här matvarorna.

Kvinna har ont i huvudet.

Även om du kanske inte tänker på det kan vissa matvaror ge upphov till huvudvärk och migrän. Här är en lista över några matvaror som du kanske bör undvika!

LÄS OCKSA: Varför får man huvudvärk?

Alkohol

Öl, vin och sprit är, inte helt överraskande, ofta orsaken till huvudvärk. Och om du lider av migrän kan du fundera över om det verkligen är värt huvudvärken att ge sig ut på en krogrunda. Om du redan lider av migrän är sannolikheten för att du ska få huvudvärk 36 procent, om du dessutom dricker alkohol.

Processat kött

Tillverkarna tillsätter diverse ämnen för att få köttet att smaka bättre och hålla längre än det är meningen. Och det är dessa tillsatser som ger dig huvudvärk. Vi blir faktiskt förgiftade med både nitrat och nitrit – och det blir ännu värre om vi redan innan har en tendens till migrän.

LÄS OCKSA: Vad är migrän?

“Gamla” ostar

Ostar som brie, gorgonzola, parmesan och cheddar innehåller alla aminosyran tyramin. Och det förstärker ev huvudvärk. Prova istället att hålla dig till lite mildare ostar.

LÄS OCKSA: Vad är Hortons huvudvärk?

Socker

Det gäller inte det socker du hittar i frukt, utan här pratar vi om det vita, tillsatta sockret som finns överallt i vår mat – ofta utan att vi ens tänker på det. Sockret är en säker väg till huvudvärk – speciellt om du är benägen att få huvudvärk.

Ät detta istället

  • Makrill och lax

  • Cashewnötter, mandlar och pumpakärnor

  • Havregryn

  • Spenat

  • Massor av vatten

LÄS OCKSA: Vad är spänningshuvudvärk?