Så tar du bort och undviker fästingar

Många är rädda för de små blodtörstiga krypen, men det är faktiskt inte så svårt att undvika att bli fästingbiten. Om du redan har blivit biten och fästingen sitter fast, då är det enkelt att ta bort den.

En fästing på ett finger.

En fästing ser inte så farlig ut, men det blodtörstiga lilla krypet kan göra dig allvarligt sjuk.

© iStock

Rör du dig ofta i skogen eller i högt gräs är risken stor att du blir biten av en blodtörstig fästing. Fästingar lever på blod och de små äckliga krypen trivs bäst i fuktiga, skuggiga områden med tät växtlighet. Ofta sitter fästingen i toppen på ett grässtrå och väntar på att ett värddjur, som t ex ett rådjur eller en människa, ska passera.

Risken för borrelia och TBE vid fästingbett

Fästingen är bara ett par millimeter lång och dess bett är ofarliga för många av oss. Men för två procent av dem som blir bitna kan ett fästingbett bli ganska allvarligt.

Borrelia: En fästing kan vara bärare av borreliabakterien, som kan överföras till människor och ge borrelia. Sjukdomen kan i värsta fall ge hjärnhinneinflammation och muskelförlamningar, vanligen i ansiktet.

Om fästingen tas bort inom 24 timmar är risken minimal.

TBE: Vissa fästingar kan också vara bärare av ett virus som kan leda till den mer ovanliga sjukdomen TBE, fästingburen hjärninflammation. Denna smitta kan snabbt föras över efter ett fästingbett.

Är man smittad kommer man efter en till två veckor att få influensaliknande symptom. Efter en kortare period utan symptom utvecklar cirka en tredjedel tecken på hjärninflammation med huvudvärk, feber och förlamningar.

Så undviker du fästingbett

Undvik högt gräs. Håll dig till stigen när du går i skogen och undvik generellt områden med högt gräs, där fästingarna håller till.

Täck huden. Ta på dig långa byxor och täck även armarna. Ju mer bar hud, desto större är risken för att en fästing ska bita sig fast i huden.
Stäng till vid fötterna. Ta på dig höga gummistövlar eller stoppa ner byxorna i strumporna.
Använd parfym. Vissa hävdar att fästingar ogillar dofter som lavendel, citron, eucalyptus och lime. Vill du testa så häll några droppar eterisk olja med en av dessa dofter på huden innan du går ut i skogen.
Leta efter fästingar. Efter en tur ute i naturen så gå igenom dig själv och dina barn efter ev fästingar. Kontrollera särskilt varma och fuktiga ställen på kroppen så som hårbotten, knäveck, armhålor, navel, skrev och bakom öronen.Gå igenom husdjuren. Har du husdjur som är ute så gå även igenom dem efter fästingar. Har de inte bitit sig fast riskerar du att de vandrar över på de andra som bor i huset.
Överväg vaccination. Om du ofta är ute i naturen där TBE är vanligt, som runt Stockholm och Uppsala, kan det vara idé att vaccinera mot sjukdomen.

Så tar du bort en fästing

1. Ta bort fästingen direkt när du upptäcker den. Använd en fästingplockare eller fästingborttagare som du t ex kan köpa på apoteket. Alternativt kan du även använda en vanlig pincett för att ta bort fästingen.
2. Placera pincetten så nära huden och så långt ner vid fästingens huvud som möjligt. Undvik att trycka på fästingens bakkropp.

3. Dra långsamt upp fästingen tills den släpper.
4. Om fästingens huvud sitter kvar så låt det bara sitta. Det ramlar bort av sig själv inom några dagar.
5. När fästingen är borta blir huden lite röd och irriterad men det är helt normalt. Rita en cirkel runt bettet med en bläckpenna. Då kan du lätt se om det röda utslaget sprider sig efter några dagar.

Sök läkare om …
– området runt bettet sprider sig 1–4 veckor efter att du har tagit bort fästingen. Håll utkik efter röda, runda utslag på huden.
– du plötsligt får feber dagarna efter ett fästingbett.

Skillnaden mellan en fästing och en skinnbagge

Fästingar och skinnbaggar är lite lika till utseendet men de skiljer sig åt på alla andra sätt. Fästingar är parasiter som lever på blod från däggdjur och fåglar, medan skinnbaggar är små insekter som lever på växtsaft och andra insekter.

Ibland kan skinnbaggar sticka människor men de biter sig inte fast och suger blod.
Fästing: Har åtta ben och liknar en liten spindel.
Skinnbagge: Har sex ben och ser ut som en liten skalbagge.