Så håller du dina ögon sunda

Du kanske inte tänker på det så ofta men din syn ska följa med dig hela livet. Och det finns flera förhållningsregler som du bör följa, om du vill hålla ögonen friska och pigga resten av livet. Läs mer här!

Ett öga med blå iris.

Känns dina ögon torra och irriterade så blinka mera. Då får ögat fukt och kan vila.

© iStock

Du kan träna dig i form och äta dig till en snygg figur, men dina ögons hälsa kan du inte göra så mycket åt, tänker du kanske. Men då tar du fel!

Vi har frågat ögonläkaren Carsten Edmund hur man håller sina ögon friska så länge som möjligt, och det visade sig att svaret skiljer sig från vad som i övrigt anses vara en sund livsstil. Se bara här!

1. Kolla upp din syn

Gå till optikern om din syn blir sämre. Ignorerar du konstant att du kisar med ögon kan det bland annat leda till spänningshuvudvärk, nacksmärtor och trötthet i huvud och ögon.

2. Fimpa helt

Förutom att rökning skadar de små blodkärlen i ögat har rökare också större risk för att utveckla ögonsjukdomarna grå starr och AMD, det vill säga åldersfläckar på näthinnan.

3. Hoppa upp på cykeln

Vill du undvika ögonsjukdomen AMD, som med tiden försämrar din synskärpa, kan du med fördel motionera en timme om dagen. En dansk undersökning har i varje fall visat att testpersoner som var fysiskt aktiva minst sju timmar i veckan hade tre gånger mindre förekomst av tidigt AMD än deltagare som var aktiva mindre än två timmar i veckan.

4. Ät grönsaker

Bönor, broccoli och spenat är inte bara bra för kroppen, de är också sunda för din syn. En amerikansk undersökning har visat att stora doser C- och E-vitamin och mineralerna zink och koppar samt ämnet lutein kan bromsa utvecklingen av vissa åldersfläckar, AMD.

5. Använd solglasögon

Den ultravioletta strålningen från solen är tuff mot huden, men även för ögonen och området runt ögonen – och i båda fallen kan du få skador på själva ögat och ögonlocket, bland annat hudcancer på ögonlocket.

Källa: Carsten Edmund, överläkare