Postural kontroll – viktigt för alla dina rörelser

Har du en god postural kontroll har du säker bra balans, en rak hållning och är bra på sporter. Lär dig mer om vad postural kontroll är och hur mycket den betyder för dig.

Kvinna står på ett ben och tränar sin posturala kontroll.

POSTURAL KONTROLL – Om du vill stärka din posturala kontroll är det bra träning att stå på ett ben – särskilt med slutna ögon.

© Jakob Helbig

Du har troligen aldrig hört talas om det – postural kontoll. Det kan – något förenklat – förklaras som din förmåga att bevara en bra balans när du står upp och rör dig. Ju bättre postural kontroll, desto bättre är dina förutsättningar för att vara bra på all typ av rörelseaktivitet, t ex sport, men också på att undvika fallolyckor.

Ont i ländryggen? Lär dig mer om smärtor i ländryggen

Hur din posturala kontroll är kan du börja att kolla i vårt test. Är du t ex typen, som lätt blir åk- eller sjösjuk kan det finnas plats för förbättring.

Men du är inte ensam. Vi är många som har utmaningar med den posturala kontrollen, och ju äldre vi blir, desto fler blir vi. En amerikansk studie har visat att 35 procent av amerikanerna över 40 år har en dålig postural kontroll, medan det gäller för 85 procent för alla över 80.

“De flesta av oss har en bra postural kontroll upp till början av 20-årsåldern. Men redan från runt cirka 25-årsåldern rör vi oss generellt inte så mycket – och inte heller särskilt allsidigt, och då går det åt fel håll,” säger fysioterapeut Pernille Springer.

Ökad rörelsefrihet

Kanske tänker du att du hittills har levt ett bra liv utan att kunna något åt din posturala kontroll. Men det betyder nog samtidigt att du inte heller insett vad du omedvetet har undvikit och därmed gått miste om. En av vinsterna med en god postural kontroll är nämligen en upprätt hållning och bra stabilitet, som ger ökad rörelsefrihet.

“De flesta vänjer sig vid att det bara är så, men har omedvetet anpassat sina liv efter en dålig postural kontroll och begränsad rörelsefrihet. Kanske har du valt bort professioner eller sporter för att du inte vill ha huvudet neråt, eller kanske undviker du karuseller när du går på nöjesparker med dina barn. Och kanske har du aldrig riktigt gillat att träna eller blivit så bra på någon sport, som du kunde vara, och det är ju synd,” säger fysioterapeut Pernille Springer.

Den goda nyheten är att du kan förbättra din posturala kontroll – oavsett ålder.

3 övningar som stärker din posturala kontroll

Vad är postural kontroll?

Illustration av person med bra balans

Den korta förklaringen är: din balansförmåga när du står upp.

Lite mer ingående handlar postural kontroll om nervsystemets förmåga att reglera kroppens orientering och stabilitet, dvs förmågan att hålla kroppens mittpunkt i jämvikt över din kontaktyta på golvet så att du inte ramlar.

Om du inte riktigt har koll på vad din mittpunkt är, så sitter den – lite förenklat – i ditt bäcken. Eller mer precist: Din kropps mittpunkt ligger mittemellan din navel och ditt blygdben.

Illustration av person i obalans

Så långt, så gott... men vad är kontaktytan? Föreställ dig att du tar en krita och ritar runt det område du har kontakt med golvet med. Det är din kontaktyta. Står du med särade ben får du en stor kontaktyta. Står du med samlade ben får du en mindre. Och står du på ett ben får du bara ytan runt din fot.

Ju större kontaktyta och ju mer central din mittpunkt är inom din kontaktyta, desto mer stabilt står du. Har du en bra postural kontroll är du bra på att hela tiden justera din kropp och hålla din mittpunkt inom kontaktytan, så att du har en bra balans och inte faller.

Källa: Fysioterapeut Pernille Springer