Kan man stretcha sig till en smidig bindväv?

Du kan ointe sträcka ut din bindväv, men stretching och övningar kan hjälpa till att göra bindväven mer elastisk, vilket kan motverka smärtor och obehag.

Kvinna i träningskläder som gör sidostretch i utfall.

BINDVÄV Det finns en anledning till att det har blivit ett stort fokus på bindväven betydelse för smärtlindring. Få tre övningar som du kan göra överallt.

© Thomas Dahl

Bindväven består av fibrer och vätska och omsluter och binder samman muskler, inre organ och ben.

Det är bindväven som, precis som namnet antyder, binder ihop kroppen och som ser till att det finns en förbindelse mellan våra muskler och vårt skelett.

Du kan inte sträcka din bindväv så att den blir längre, men med stretching och mycket rörelse kan du med tiden påverka vävnadens förmåga att bli mer elastisk, bl a för att vätskeflödet stimuleras.

En elastisk och fuktig bindväv gör kroppen glad eftersom den är en förutsättning för kroppens rörlighet och välmående. Man kan jämföra bindväven – eller fascian som den också kallas – med en torr gren, som man hittar i skogen på hösten.

Du kommer troligen kunna knäcka den torra grenen utan att ta i. Om grenen däremot är en stark och frisk vårgren får du större problem med att bryta den.

Precis som grenen kan din bindväv bli torr och spröd, bland annat när vi sitter (för) mycket under dagen eller rör oss för lite.

Kroppen anpassar sig hela tiden. Våra muskler blir kortare och bindväven torkar ut, vilket kan leda till stelhet och smärtor. Under de senaste åren har vi sett ett större fokus på bindvävens betydelse i relation till behandling av smärtor och skador.

Läs också: Hammartå – övningar och behandling av krokiga tår

3 BRA STRETCHÖVNINGAR NÄR DU SITTER MYCKET

HÖFTBÖJARSTRETCH

Ställ dig i ett utfall med höger ben fram och vänster bak. Det bakre knäet ska vara i marken. Vagga långsamt fram och tillbaka med det främre benet. Ju mer du böjer knäet, desto mer sträcker det på framsidan av det bakre benet och i ljumske, mage och bröst. Byt sida.

SIDOSTRETCH

I samma ställning lyfter du vänster arm över huvudet. Sträck armen mot höger sida, medan höger knäet är böjt. Det ger en skön stretch hela vägen upp längs vänster sida, från fot till hals. Kom ihåg att upprepa övningen åt andra sidan.

HÖFTSTRETCH

Stå med fötterna höftbrett isär och böj rumpan bakåt medan du lutar dig framåt. Böj i höften med rak rygg och sträckta ben. Växla mellan att böja och sträcka knäna, men utan att lyfta hälarna. Det ger en skön stretch i baksida lår och höfter.

Källa: Elin Solheim, fysioterapeut