Lär känna dina bröst

Hur mycket vet du egentligen om dina bröst?

Visste du att du ärver dina bröst?

Symboler för kvinnlighet och sexuella statussymboler. Matbehållare och tröstmedel. Källa till stor njutning och till fruktan för farliga sjukdomar. Våra bröst har många funktioner och hamnar ofta i fokus.

Hur ser dina ut?

Utseende är i första hand genetiskt förutbestämt. Du ärver dina bröst. Men därutöver har vikt, hormonnivåer och andra faktorer betydelse för hur dina bröst ser ut. Hos de flesta kvinnor är ett bröst mindre än det andra.

Ät dig till större bröst

Det går många skrönor om vad man ska äta för att få större eller fastare bröst. Till exempel anser en dansk professor att stearinsyra i mörk choklad ger fastare bröst.

Det enda säkra sättet är om du äter för mycket och går upp i vikt eftersom 1/3 av brösten består av fett. Och det är inte en bra lösning om du inte är underviktig. Går du ner i vikt så händer det motsatta – dina bröst krymper.

Hur blir de sen?

Det finns ingen väg runt den. Dina bröst kommer att börja hänga med åldern. Redan vid 30 års ålder börjar kroppens bindväv att förlora sin elasticitet, varför även brösten börjar hänga mer och mer.

Har du varit gravid blir bindväven ännu svagare eftersom den utvidgar sig under graviditet och amning. Det bästa du kan göra för att motverka tyngdkraften är att vänta med att använda behå tills du är cirka 20 år och använda sportbehå varje gång du tränar och se till att motionera, så att du håller igång blodcirkulationen.

Läs också: TEST av sportbehåar – så här väljer du den bästa

Bröst och sex

Brösten är en erogen zon, det vill säga de reagerar på sexuell upphetsning och beröring. Speciellt bröstvårtan och området runt bröstvårtan är utrustade med en mängd sensoriska celler som reagerar på stimuli, genom att blodflödet till bröstet ökar. Detta gör att bröstvårtan blir styv och sticker ut.

Bröstoperationer

Antalet fall av bröstoperationer har exploderat. Detta beror både på ett ökat intresse för kirurgi för att få brösten större eller mindre – och på mer rekonstruktion efter bröstcancer och förebyggande genom avlägsnande av bröst vid ärftliga anlag för cancer.

Enligt experterna beror ökningen också på att metoderna har förbättrats, komplikationerna blivit färre, ingreppen accepterade ute i samhället och att fler kvinnor överlever bröstcancer och väljer att rekonstruera brösten.

Den typiska genomsnittskvinnan som kommer för att göra ett kosmetiskt plastikkirurgiskt ingrepp på brösten, är 30 till 34 år och får 300 ml silikon injicerat. Den typiska kvinnan som får en återuppbyggnad gjord är 50–54 år gammal, men det är en stor åldersspridning i båda grupperna.

PMS

Brösten är mycket känsliga för hormonnivåerna i blodet, speciellt för östrogen och progesteron som fram till menstruationen ger ömma bröst. Det kan vara oerhört smärtsamt, särskilt när man sportar.

Enligt experterna kan man minska ömheten genom att inta färre koffeinhaltiga drycker, mindre salt och äta extra mycket omega-3 från fisk, D-vitamin samt föda med mycket kalcium som grönsaker, magra mejeriprodukter och nötter.

Om ömheten i brösten inte följer menstruationscykeln kan den orsakas av en graviditet eller värre saker, som till exempel en cysta. Även efter klimakteriet kan kvinnor ha ont i brösten, speciellt om de tar hormontillskott.

Brösten växer

Bröstkörtlarna (som utgör 2/3 av bröstet) växer som en följd av hormonpåverkan under graviditeten och menstruationscykeln. Hos genomsnittskvinnan är brösten därför som minst cirka en vecka efter menstruationens start och störst i den senare delen av cykeln.

Symbolvärde

Brösten har ett högt symbolvärde. De mänskliga brösten är unika bland däggdjuren eftersom de är synliga, inte bara under graviditet och amning utan i hela kvinnans vuxna liv. Det är bland annat därför som historiker anser att kvinnors bröst har blivit en av de starkaste sexuella symbolerna och karaktärsdragen.