Lär känna dina bröst

Hur mycket vet du egentligen om dina bröst?

Visste du att du ärver dina bröst?

Symboler för kvinnlighet och sexuella statussymboler. Matbehållare och tröstmedel. Källa till stor njutning och till fruktan för farliga sjukdomar. Våra bröst har många funktioner och hamnar ofta i fokus.

Hur ser dina ut?

Utseende är i första hand genetiskt förutbestämt. Du ärver dina bröst. Men därutöver har vikt, hormonnivåer och andra faktorer betydelse för hur dina bröst ser ut. Hos de flesta kvinnor är ett bröst mindre än det andra.

Ät dig till större bröst

Det går många skrönor om vad man ska äta för att få större eller fastare bröst. Till exempel anser en dansk professor att stearinsyra i mörk choklad ger fastare bröst.

Det enda säkra sättet är om du äter för mycket och går upp i vikt eftersom 1/3 av brösten består av fett. Och det är inte en bra lösning om du inte är underviktig. Går du ner i vikt så händer det motsatta – dina bröst krymper.

Hur blir de sen?

Det finns ingen väg runt den. Dina bröst kommer att börja hänga med åldern. Redan vid 30 års ålder börjar kroppens bindväv att förlora sin elasticitet, varför även brösten börjar hänga mer och mer.

Har du varit gravid blir bindväven ännu svagare eftersom den utvidgar sig under graviditet och amning. Det bästa du kan göra för att motverka tyngdkraften är att vänta med att använda behå tills du är cirka 20 år och använda sportbehå varje gång du tränar och se till att motionera, så att du håller igång blodcirkulationen.

Läs också: TEST av sportbehåar – så här väljer du den bästa

Bröst och sex

Brösten är en erogen zon, det vill säga de reagerar på sexuell upphetsning och beröring. Speciellt bröstvårtan och området runt bröstvårtan är utrustade med en mängd sensoriska celler som reagerar på stimuli, genom att blodflödet till bröstet ökar. Detta gör att bröstvårtan blir styv och sticker ut.

Bröstoperationer

Antalet fall av bröstoperationer har exploderat. Detta beror både på ett ökat intresse för kirurgi för att få brösten större eller mindre – och på mer rekonstruktion efter bröstcancer och förebyggande genom avlägsnande av bröst vid ärftliga anlag för cancer.

Enligt experterna beror ökningen också på att metoderna har förbättrats, komplikationerna blivit färre, ingreppen accepterade ute i samhället och att fler kvinnor överlever bröstcancer och väljer att rekonstruera brösten.

Den typiska genomsnittskvinnan som kommer för att göra ett kosmetiskt plastikkirurgiskt ingrepp på brösten, är 30 till 34 år och får 300 ml silikon injicerat. Den typiska kvinnan som får en återuppbyggnad gjord är 50–54 år gammal, men det är en stor åldersspridning i båda grupperna.

PMS

Brösten är mycket känsliga för hormonnivåerna i blodet, speciellt för östrogen och progesteron som fram till menstruationen ger ömma bröst. Det kan vara oerhört smärtsamt, särskilt när man sportar.

Enligt experterna kan man minska ömheten genom att inta färre koffeinhaltiga drycker, mindre salt och äta extra mycket omega-3 från fisk, D-vitamin samt föda med mycket kalcium som grönsaker, magra mejeriprodukter och nötter.

Om ömheten i brösten inte följer menstruationscykeln kan den orsakas av en graviditet eller värre saker, som till exempel en cysta. Även efter klimakteriet kan kvinnor ha ont i brösten, speciellt om de tar hormontillskott.

Brösten växer

Bröstkörtlarna (som utgör 2/3 av bröstet) växer som en följd av hormonpåverkan under graviditeten och menstruationscykeln. Hos genomsnittskvinnan är brösten därför som minst cirka en vecka efter menstruationens start och störst i den senare delen av cykeln.

Symbolvärde

Brösten har ett högt symbolvärde. De mänskliga brösten är unika bland däggdjuren eftersom de är synliga, inte bara under graviditet och amning utan i hela kvinnans vuxna liv. Det är bland annat därför som historiker anser att kvinnors bröst har blivit en av de starkaste sexuella symbolerna och karaktärsdragen.

De mest lästa artiklarna just nu
Kostråd

Kan man äta havregrynsgröt till middag?

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Styrkeövningar

Få starka ben med I FORMs julkalender

Motivation till träning

Därför bör du komma 5 minuter innan passet börjar – och andra tips till gymmet

Nyttiga snacks

Så tacklar du kvällssuget

Styrkeövningar

1. december

Dessert

Snöbollar

62,8 kcal
40 minuter
Förebyggande

Varför har jag ont i magen?

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Mer om Förebyggande
Förebyggande

Varför har jag ont i magen?

Förebyggande

Så här tar du hand om dina tänder hela livet

Förebyggande

51-åriga Birgitte lever med multipel skleros: "Allt har ett pris"

Förebyggande

MS – här är 7 vanliga tecken du bör hålla koll på

Förebyggande

Den bästa behandlingen mot nagelsvamp

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Förebyggande

Hallux valgus – så här lindrar du smärtorna

Förebyggande

Stärk ditt immunförsvar – du får 5 bra tips här

Förebyggande

Vad är immunförsvaret – och hur funkar det?

Förebyggande

Varför kliar det i min hårbotten?

Förebyggande

Nageltrång – vad kan du göra när tån gör ont?

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Förebyggande

Varför kliar det i min hårbotten?

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Nyttiga recept

Gör din egen surdeg

598 kcal
4-6 dagar
Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen

Träningskläder

5 DETALJER: Kolla dessa innan du köper vinterlöpartights

Hälsa

Övervägar du att skaffa en ljusterapilampa?

Fitness

Guide: Lär känna träningsmaskinerna på gymmet