Träna hårt mot bröstcancer

Hård träning kan sänka risken mot bröstcancer med hela 27 procent.

En aktiv vardag med massor av motion är ett fantastiskt skydd mot bröstcancer. Det har forskare vid universitetet i Calgary bekräftat genom att genomgå de senaste 25 årens forskning och totalt 73 olika studier på effekten av motion mot bröstcancer-

Totalt sett visar studierna att de mest aktiva kvinnorna i snitt hade 25 procents lägre risk för att drabbas av bröstcancer jämfört med de minst aktiva.

Forskarna anser att motionens positiva effekt på bröstcancer kan bero på att regelbunden träning har slankande effekt, medan andra studier tyder på att motionens påverkan på östrogennivån samt insulinkänsligheten också har betydelse.

Öka tiden och intsiteten

Flera undersökningar har studerat effekten av hur olika typer av träning mot bröstcancer- slutsatsen är att ju hårdare du tränar, desto bättre skyddar du dig, i alla fall så länge som du inte överbelastar kroppen.

Flera studier har visat att intensiv träning skyddar mer än måttlig träning, så mycket tyder på att du gör klokt i att få upp pulsen, men också antalet timmar som du rör på dig spelar in.

Tid som du är aktiv:

Sifforna är satta i relation till kvinnor som inte är fysiskt aktiva.

  • 2-3 timmar i veckan. 7 % lägre risk för bröstcancer.
  • 6-7 timmar i veckan: 27% lägre risk för bröstcancer.

LÄS OCKSA: Så upptäcker du malignt melanom