Är magfett värre än höftfett?

Är det sant att det är bättre att vara päronformad än äppelformad? Och varför? Vi har frågat en överläkare och professor i fetmaforskning.

Kvinnohänder håller ett päron och ett äpple, ljusblå bakgrund

PÆRE ELLER ÆBLE? Din kroppsform har betydelse för din hälsa.

© iStock

Ja, tyvärr är det ingen myt att det är hälsosammare om din figur påminner mer om ett päron än ett äpple. Men fett är fett, tänker du kanske? Och ja, det är det, men det är skillnad på hur snabbt fettet mobiliserar sig om det sitter runt magen eller höfterna.

Fett på höfter, lår och rumpa mobiliserar långsammare än det på buken, vilket gör att det frigörs i mindre utsträckning från fettvävnaden. Och det är just när fettet kommer ut ur fettcellerna som det utgör ett problem.

Fett är nämligen inte farligt i sig självt, men när det kommer ut och sätter sig kring de inre organen riskerar vi att få sjukdomar som diabetes, vissa typer av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Det har därför en betydelse för din hälsa var fettet på din mage sitter. Om det sitter precis under huden är det fortfarande skadligt, men inte direkt farligt. Däremot är det farligt om det sitter mellan dina organ. Bara en CT- eller MR-röntgen kan visa exakt var fettet är placerat, men det finns dock vissa tecken du själv kan hålla utkik efter.

Källa: Jens Meldgaard Bruun, överläkare och professor i fetmaforskning

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background