8 sätt att njuta av skogen

Allas vår trädgård – skogen – rymmer alldeles för många upplevelser för att bara användas till promenader i solen. Få naturvägledarens bästa tips till vad du kan göra mer.

Kvinna plockar örter i skogen

SÖK UPP LUGNET - Ta en skogstur och utforska naturen

© iStock

Nu är det snart säsong för att plocka färska brännässlor eller ramslök, som kan användas i köket. Vi ger naturvägledarens idéer på fler saker du kan göra i skogen. Du får också ett recept på brännässelsalt.

Så här kan du njuta av skogen

På jakt efter vår

När skogen vaknar igen efter vintern, händer det på många sätt. Lek detektiv och hitta tecken på vårens ankomst, t ex vitsippor och ramslök i på marken eller ljusgröna bokblad.

Sök upp lugnet

Hitta ett fridfullt ställe och sätt dig på en stubbe eller klättra upp i ett träd 3-4 minuter. Slut ögonen. Nu ska du inte göra något annat än att känna in naturen.

Skippa hörlurarna

Vinden sus, fågelkvitter och djur som prasslar i buskarna. Du missar härliga ljud om du stoppar hörlurar i öronen. Så lämna dem hemma och upptäck naturens musik.

Skåda på fåglarna

Titta upp, titta ner. Särskilt på våren kan du upptäcka massor av fåglar på både marken och i trädkronorna. Ta gärna med en kikare.

Leta efter djurspår

Gå i skogen, precis efter att det har regnat. Den mjuka marken är perfekt för att hitta spår av t ex rådjur, älg och räv i.

Njut av en natt i det fria

Vår svenska allemansrätt är fantastisk. Den gör det fritt fram att vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär och tälta var du vill. Slå läger vid en vacker plats och låt naturens ljud vagga dig till sömns. Vakna av fågelkvitter.

Se skogens skiften

Många förknippar mörker med obehag, men så behöver det inte vara. Testa att gå ut i skogen vid skymningstid när det skiftar från dag till kväll. Har du tur kommer du uppleva djur som räv, rådjur eller uggla som är aktiva när solen går ner.

Ät fler örter

Små, färska brännässlor är perfekta för att göra kryddsalt eller pesto av. Du kan också använda ramslök.

Recept på brännässelsalt

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 dl grovt salt
  • 1 näve brännässlor

Så här gör du

  • Skölj brännässlorna grundligt och torka dem.
  • Lägg nässlor och salt i en mixer och mixa till en massa.
  • Fördela blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ställ det i ugnen vid 50 grader i 1-1½ timme, och rör runt ett par gånger.
  • Låt saltet svalna och lägg det i en burk. Strö det på kött eller ägg.

Källa: Claus L. Olesen, naturvägledare

Artikeln publicerades i I FORM nr 6/2022