Så viktig är en promenad i naturen för dig

En promenad ute i friska luften kan naturligtvis vara en genväg till att få in fler steg i vardagen, men den kan också vara så mycket mer än bara motion. Läs om alla de överraskande fördelarna med att promenera i naturen.

26 januari 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

De positiva effekterna med att gå i naturen

Tills vi vet mer från kommande studier kan vi så länge lista alla de positiva effekter du får av en promenad i naturen:

 • En rask promenad i ett bra tempo hjälper till med att skapa nya hjärnceller och få de olika delarna av hjärnan att kommunicera med varandra.
 • Om du kan integrera promenaderna i din vardag finns det mycket att vinna för ditt hjärta. Promenaden stimulerar nämligen ditt kretslopp och dina muskler så att både kolesterolvärde och blodtryck sjunker.
 • Med tanke på det låga tempot på en promenad förbränner du primärt fett istället för att tära på kolhydratdepåerna. Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt och hindra dig från att tömma kylen av hunger när du kommer hem.
 • Ditt skelett kommer också att tacka dig för dina regelbundna promenader. Risken för benskörhet i höfterna minskar nämligen med inte mindre än 40 %, om du går regelbundet.
 • Löpning kan vara tufft för lederna på grund av de många hårda stötarna genom kroppen. Med en promenad undviker du detta.

Ha en trevlig promenad!

Vi klär dig rätt för promenaden! Få en praktisk fiberjacka + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i porto (totalt 198,50 kr). 

Studien

De flesta av oss känner igen den avstressande effekten som en promenad i naturen kan ha, och hur vi känner oss gladare och mer tillfreds med oss själva och vår omvärld efter ett besök ute i naturen. En studie från Emmett Interdisciplinary Program in Environment and Resources vid Stanford University utgick från den här tesen och kunde påvisa hur mycket en promenad påverkar vårt sinnestillstånd. Gregory Bratman stod i spetsen för studien, där de neurologiska mekanismerna som utlöses under en promenad i naturen skulle kartläggas. 

Gregory Bratman och hans team ville bland annat undersöka hur mycket en promenad i naturen påverkade försökspersonernas tendens till morbid rumination – eller "sjukligt/överdrivet ältande". Det så kallade överdrivna ältandet är när vi tänker oproportionerligt länge och mycket på situationer eller problem, som gör oss oroliga och missnöjda med oss själva och andra. Denna tendens ses som ett förstadie till depression. 

Studien genomfördes genom att låta hälften av en försöksgrupp gå en 90 minuter lång promenad i lugna naturomgivningar, medan den andra halvan skulle gå i 90 minuter nära en trafikerad motorväg. Som förväntat hade en promenad i naturen positiv effekt, medan motorvägspromenaden hade en negativ inverkan på försökspersonerna. 

Nu ska Gregory Bratman och hans team forska vidare på om det är lugnet, naturen i sig eller något annat som ger de positiva resultaten. 


I FORM tipsar:

En stegräknare får dig att gå mer – varje dag!

Vill du gärna röra på dig mer? Då är en stegräknare en genial investering. Den lilla prylen kan nämligen öka din träningsmängd med hela 27 procent.
Ett aktivitetsarmband med stegräknare som denna Active Fit Tracker kan verkligen boosta din aktivitetsnivå. När du hela tiden kan följa hur mycket (eller lite) du har gått, kan du helt enkelt inte låta bli att lägga till extra steg så fort du får tillfälle.

Vill du röra på dig mer i vardagen? Då är ett aktivitetsarmband med stegräknare lösningen för dig! Undersökningar visar att en stegräknare nästan verkar magiskt motiverande. Enligt amerikanska studier kan en stegräknare i sig själv få människor att röra på sig 27 procent mer – eller motsvarande 1,5 km varje dag!

Få aktivitetsarmband med stegräknare till extrapris!

Just nu kan du få ett aktivitetsarmband med stegräknare till specialpris tillsammans med din nya I FORM-prenumeration. Aktivitetsarmbandet, Active Fit Tracker, klarar allt det du behöver när du vill vara mer aktiv:
 • Stegräknare – räknar alla dina steg – hela dagen
 • Obegränsat minne – den minns alla steg du tar, dag för dag, vecka för vecka, månad för månad.
 • Personligt mål – sätt upp ett mål för hur många steg du vill gå och få uppdateringar om hur många som saknas.
 • Inaktivitetsalarm – klockan kan ställas in på att vibrera när du har suttit stilla för länge.
 • Enkel app – få överblick i appen. Den ger dig en överskådlig överblick över dina aktiviteter, så du hela tiden kan se om du når dina mål och vilka dagar och veckor du har rört på dig som mest.

Active Fit Trackerns andra funktioner:

 • Sömnmätare – för dagbok över hur mycket du sover och räknar timmar med djup och lätt sömn.
 • Pulsmätare – kontrollerar och minns din puls dygnet runt.
 • Kaloriräknare – räknar löpande ut hur mycket dina aktiviteter har förbränt.
 • Notiser – klockan vibrerar diskret när du får ett samtal, sms eller notis på din mobil.
 • Klocka – vanlig klocka med alarmfunktion – i enkel och feminin design och bekväm att ha på sig.
Active Fit Trackern har ett värde av 700 kr. Men du kan få den till ett kraftigt nedsatt pris tillsammans med hela 4 nummer av Sveriges bästa hälsomagasin, I FORM, för endast 149 kr + 49,50 kr i portoavg. Du sparar totalt 935 kr!

SE ERBJUDANDE: Active Fit Tracker + 4 nummer av I FORM för endast 149 kr + 49,50 kr i portoavg

VIDEO: Se din nya Active Fit Tracker med stegräknare i funktion:

Med en stegräknare som hela tiden räknar dina steg blir du supermotiverad att ta trapporna, gå av bussen en hållplats innan – eller resa på dig för att gå och prata med din kollega framför att ropa eller skicka ett mail.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar