Så viktig är en promenad i naturen för dig

En promenad ute i friska luften kan naturligtvis vara en genväg till att få in fler steg i vardagen, men den kan också vara så mycket mer än bara motion. Läs om alla de överraskande fördelarna med att promenera i naturen.

De positiva effekterna med att gå i naturen

Tills vi vet mer från kommande studier kan vi så länge lista alla de positiva effekter du får av en promenad i naturen:

  • En rask promenad i ett bra tempo hjälper till med att skapa nya hjärnceller och få de olika delarna av hjärnan att kommunicera med varandra.
  • Om du kan integrera promenaderna i din vardag finns det mycket att vinna för ditt hjärta. Promenaden stimulerar nämligen ditt kretslopp och dina muskler så att både kolesterolvärde och blodtryck sjunker.

  • Med tanke på det låga tempot på en promenad förbränner du primärt fett istället för att tära på kolhydratdepåerna. Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt och hindra dig från att tömma kylen av hunger när du kommer hem.

  • Ditt skelett kommer också att tacka dig för dina regelbundna promenader. Risken för benskörhet i höfterna minskar nämligen med inte mindre än 40 %, om du går regelbundet.
  • Löpning kan vara tufft för lederna på grund av de många hårda stötarna genom kroppen. Med en promenad undviker du detta.

Ha en trevlig promenad!

Använd I FORMs Mät din runda för att planera din promenad – eller för att mäta den när du kommer hem.

Studien

De flesta av oss känner igen den avstressande effekten som en promenad i naturen kan ha, och hur vi känner oss gladare och mer tillfreds med oss själva och vår omvärld efter ett besök ute i naturen. En studie från Emmett Interdisciplinary Program in Environment and Resources vid Stanford University utgick från den här tesen och kunde påvisa hur mycket en promenad påverkar vårt sinnestillstånd. Gregory Bratman stod i spetsen för studien, där de neurologiska mekanismerna som utlöses under en promenad i naturen skulle kartläggas.

Gregory Bratman och hans team ville bland annat undersöka hur mycket en promenad i naturen påverkade försökspersonernas tendens till morbid rumination – eller "sjukligt/överdrivet ältande". Det så kallade överdrivna ältandet är när vi tänker oproportionerligt länge och mycket på situationer eller problem, som gör oss oroliga och missnöjda med oss själva och andra. Denna tendens ses som ett förstadie till depression.

Studien genomfördes genom att låta hälften av en försöksgrupp gå en 90 minuter lång promenad i lugna naturomgivningar, medan den andra halvan skulle gå i 90 minuter nära en trafikerad motorväg. Som förväntat hade en promenad i naturen positiv effekt, medan motorvägspromenaden hade en negativ inverkan på försökspersonerna.

Nu ska Gregory Bratman och hans team forska vidare på om det är lugnet, naturen i sig eller något annat som ger de positiva resultaten.