10 överflödiga kroppsdelar som vi inte har användning för

Våra kroppar har utvecklats och anpassat sig genom århundraden och därför har vi idag kroppsdelar som vi inte har någon som helst eller mycket lite användning av. Kan du tänka dig att vara utan de här 10 oviktiga kroppsdelarna?

Öra och bar överkropp med bröstvårta

Vi har alla en mängd viktiga och vitala kroppsdelar som vi använder, men vi har också några stycken som egentligen inte tjänar något syfte. Vi har gjort en lista över våra mest överflödiga kroppsdelar.

Svanskotan

Ja, det säger nästan sig självt att svanskotan härstammar från när våra förfäder gick omkring med små håriga svansar. Dessa har vi med tiden förlorat men svanskotan har blivit kvar. Vi påminns dock om den när vi ramlar på rumpan och drabbas av en ilande smärta i den lilla svansresten.

Hår på kroppen

Håret på huvudet hjälper till med att hålla värmen, ögonbrynen håller svetten borta från ögonen och mäns skägg kan ha en sexuell dragningskraft. Men det mesta av vårt kroppshår är rester från våra primatförfäders päls och fyller inte längre någon funktion.

Det tredje ögonlocket

Vid sidan av tårkanalen i ögat kan man se resterna av ett tredje ögonlock. Vi har för länge sedan slutat blinka med det, men bland annat hajar och fyrbenta djur använder sig ofta av det för att hålla smuts borta från ögat.

Det vomeronasala organet

Detta är namnet på det organ som kan fånga upp lukten av det sexuella signalämnet feromoner. Hos människor är organet outvecklat, men bland annat ormar använder ofta sitt.

Ytterörats muskler

Ytterörat är den del av örat som vi kan se. Det består av brosk med hud på – och så har det även små muskler. De tjänar absolut inget syfte alls, förutom att det är en festlig grej att kunna vifta med öronen. Tidigare använde vi dem för att kunna rikta våra öron mot ljudet.

Visdomständerna

Visdomständerna gör ont att dra ut, de kan förstöra käkbenet och är svåra att hålla rena. De fyller inget syfte och det är sannolikt därför som cirka 35 procent inte längre får visdomständer.

Blindtarmen

Förr i tiden när vi främst levde på växter menar man att blindtarmen fyllde en funktion. Idag kan den främst bli inflammerad och gå sönder i buken. Vi skulle inte gråta om vi föddes utan den.

Mannens bröstvårtor

Bröstvårtorna utvecklas innan könet är bestämt och därför har även män bröstvårtor. Utöver att vara en erogen zon så har män ingen praktisk användning för sina bröstvårtor. Även om det är sällsynt kan faktiskt män producera mjölk.

Darwins punkt

Darwins punkt är ett litet hudveck på örat som cirka 11 procent av världens befolkning har. Det finns på den översta delen av ytterörat i form av en förtjockning eller ett broskveck. Många fler i Norden har det här vecket jämfört med t ex spanjorer.

Erector Pili-muskler

De här små musklerna sitter vid hårsäckarna som små muskelfibrer. När musklerna drar ihop sig får det håret på armar och ben att resa sig – och ge oss gåshud.