Vid de här tiderna bör du inte väga dig

Det spelar stor roll när på dagen du väger dig. Se här när du inte bör ställa dig på vågen!

Fötter på badrumsvåg.

VIKT – Väger du dig vid fel tider på dygnet så riskerar du att få resultat som inte riktigt stämmer.

© iStock

Alla kan känna igen sig i den besvikna känslan av att ha ätit sunt och tränat hårt under en längre period, utan att det ger utslag på vågen. Men kanske väger du dig bara vid fel tidpunkter?

Flera faktorer kan påverka din vikt och därför är det inte helt oväsentligt när du ställer dig på vågen. Läs här när du inte ska väga dig, om du vill undvika missvisande siffror på badrumsvågen.

Du kan också kontrollera din vikt utifrån ditt BMI-värde. Se här hur du räknar ut ditt BMI-värde

1. Efter träning

Det är inte onormalt att vikten går upp direkt efter träning. Medan styrketräning ökar muskelmassan i kroppen, kan löpträning leda till att det samlas vätska i musklerna, och båda dessa kan medföra en viktuppgång.

2. Efter långa flygresor

Planerar du att väga dig efter en lång flygresa är det en fördel om du ser till att dricka mycket när du är i luften. Den torra luften på flygplanet kan nämligen göra dig uttorkad, vilket kan göra att du går upp i vikt.

3. När du har ätit salt mat

Har du ätit pizza, sushi, chips eller annat med mycket salt i, ska du inte väga dig om du vill ha en rättvisande bild. Förutom att höja blodtrycket binder salt vätska i kroppen, och därför kan det hända att du väger mer dagen efter salta måltider.

4. Veckan innan mens

1–2 kg kan du lätt gå upp veckan innan din mens. Det är de hormonella förändringarna i kroppen som kan leda till vätskeansamlingar. Vänta därför med att väga dig till ett par dagar efter mensens första dag, då vikten normalt går ner igen.