8 tips för högre förbränning

Här är 8 effektiva tips som får igång din förbränning.

1. Rör dig lite mer

Det tveklöst mest effektiva sättet att påverka ämnesomsättningen är att motionera, men det är inte bara stentuffa träningspass som gäller. Undvik att sitta stilla för långa stunder åt gången, då intar din ämnesomsättning viloläge. Genom att ta trappan i stället för hissen, gå ut med hunden, använda ditt höj- och sänkbara bord och så vidare ger du din fettförbränning ett jättelyft.

2. Få större muskelmassa

Ju större muskelmassan är desto mer energi behöver kroppen - även när den inte är i rörelse. Muskelceller kräver energi även om de inte är aktiva och därför ökar en stor muskelmassa din dagliga ämnesomsättning mycket. Om du orkar är det därför en strålande idé att komplettera fettförbränningsträningen med ett styrketräningspass.

3. Lek fartlekar

Träna efter fartleksprincipen. Finessen är att du då utnyttjar terrängen till att öka och minska pulsen genom att löpa i hårt tempo uppför backe och i lugnt när det går rakt fram eller neråt. Det är ganska tufft, men i gengäld förbränner du verkligen kalorier.

4. Ät rätt efter träning

Vill du gärna gå ner i vikt så låt bli att belöna dig själv med godis och choklad direkt efter träning. Även om kroppens sockerdepåer minskas under träning, betyder det inte att du måste fylla på med socker direkt efter. Ät hellre en banan eller drick lite hemmagjord chokladdryck på minimjölk och riktig kakao. Det hjälper återhämtningen och hindrar dig från att köpa något onyttigt på vägen hem från träningen. Timmarna efter träningen har du en ökad förbränning medan kroppen återhämtar och reparerar sig, så den kan klara nästa träningspass och lite till – så hjälp den på traven genom att äta näringsrik och bra mat. Väntar du med att äta tar det mycket längre tid för kroppen att bygga upp sina depåer igen. Och därför tar det också längre tid innan du är redo att träna igen.

5. Variera din träning

Få igång hela kroppen när du tränar. Löpning är bra men du kan med fördel variera träningen under veckan. Träna t ex spinning eller prova zumba. Du får en mer harmonisk kropp och lättare för att återhämta dig när du inte hela tiden använder samma muskelgrupper.

6. Kom ihåg de små måltiderna

Många motionslöpare försöker gå ner i vikt genom att plåga sig, men för få kalorier i kosten kan förstöra din träning. Du ska i stället äta många små måltider som alla ska innehålla lite protein och mycket kolhydrater. Tumregeln för en motionär är att få i sig åtta gram kolhydrater och ett och ett halvt gram protein om dagen per kilo kroppsvikt.

7. Tävla med varandra
En tävling i all vänskaplighet sätter med all säkerhet fart på förbränningen. Om du har möjlighet att träna med en eller flera vänner kan du på ett enkelt sätt få ut mer av träningen genom att ni pressar varandra under tiden som ni springer. Ni kan eventuellt turas om att bestämma runda och graden av intenstitet, och lägga in småspurter.

8. Se träningen som en investering

Utöver att du naturligtvis ska välja den motion som du tycker är roligast och som passar bäst in i din vardag, ska du försöka se på motionen som en av de bästa investeringar du kan göra i livet.