Blir jag slank av att fasta?

Se svaret från experten.

Tom tallrik med rosa bakgrund

Är fasta ett bra sätt att gå ner i vikt på? Nej, inte om du fastar under en längre tid. Deltidsfasta är däremot inte så dumt.

© iStock

Fråga

Stämmer det att fasta är ett av de effektivaste sätten att gå ner i vikt på, eftersom man inte tillför kroppen energi och därför måste ta av sina egna fettdepåer så att kilona rasar av? Och samtidigt rensas kroppen på avfallsämnen.

Svar

Att fasta under längre tid är något av det dummaste man kan ge sig på, om man vill gå ner i vikt. Fasta verkar som en chock för kroppen och får den att bryta ner muskler och organ istället för fett.

En långvarig fasta tar inte heller bort den grundläggande orsaken till de överflödiga kilona, nämligen en livsstil med felaktiga kost- och motionsvanor. Därför går man som regel snabbt upp alla kilona igen efter en fastekur. Undersökningar har visat att man efter en lång fastekur väger samma som innan – men nu består kroppen av mer fett och mindre muskelmassa. Mindre muskelmassa betyder lägre förbränning. Och det betyder att det blir ännu svårare att hålla vikten.

Tanken med att kroppen gör sig av med avfallsämnen när den inte får något att äta tangerar det religiösa. Det finns inga vetenskapliga belägg för det. Kroppen kan göra det ändå, utan stenhårda fastekurer.

Däremot är det många som har goda erfarenheter av periodiska fastekurer, där du deltidsfastar. Det kan t ex vara den populära 5:2-dieten, där du två dagar i veckan endast äter två måltider à 250 kalorier om dagen och annars äter ”normalt” de andra fem dagarna.

Detsamma gäller för 16:8-dieten, där du fastar 16 av dygnets timmar, men i gengäld får äta – nästan – vad du vill resten av tiden.

Generella tips för att gå ner i vikt:

  • Ät en kost som är rik på grönsaker, fullkornsprodukter, magert kött, fisk och fågel.
  • Minska drastiskt på mättat fett från kött och mejeriprodukter, och ät istället måttliga mängder sunt fett i form av nötter, växtoljor och fet fisk.
  • Ät 5–6 små måltider om dagen framför 2–3 stora.
  • Kombinera de nya matvanorna med massor av motion.

Läs också: Perodisk fasta, en effektiv metod för viktminskning – för vissa av oss