5 klassiska fel du begår när du köper löparskor

Det är viktigt att dina löparskor passar till din fot, och inte minst din löpstil. Men många springer faktiskt runt med skor som inte alls passar dem. Läs här om vilka vanliga fel du gör när du ska köpa nya löparskor.

3 par löparskor

VILKA LÖPARSKOR SKA JAG VÄLJA? Se vilka löparskor I FORM rekommenderar

När du köper nya löparskor gör du det kanske på samma sätt som när du skulle köpa vilka skor som helst? Är färgen snygg= Gillar du designen? Du kommer hem glad i hågen med ditt nya köp, men redan efter ett par löpturer känner du att det är något som är fel med skon. Många vet nämligen inte att det är mer omständligt att hitta ett par nya löparskor än ett par vanliga skor. Här är det nämligen flera faktorer som spelar in eftersom de måste passa både din fot och din löpstil.

Det spelar stor roll vilka löparskor du springer i. Därför har vi samlat allt du behöver veta innan du köper löparskor.

Här är de fem vanligaste felen du begår:

  • Du stirrar dig blind på priset. Väljer du skor utifrån vad de kostar är det stor sannolikhet att du kommer hem med ett par löparskor som inte passar dig. Och då behöver du köpa ännu ett par, och det blir då enkelt så att billigt blir dyrt i slutändan.
  • Du går efter den snyggaste designen. Alldeles för många kvinnor köper löparskor utifrån vilka de tycker är snyggast. Men färgen ska inte ha något som helst inflytande på vilken sko du köper. Det viktigaste är att skon passar din fot och din löpstil.
  • Du frågar inte om råd. Ett riktigt bra ställe att börja på är att fråga en expert om råd. Gå till en butik där de är proffs på just löpning. De kan guida dig till rätt val. Experten tar bland annat hänsyn till din vikt, din löpstil, det underlag du springer på och kan därefter välja den bästa skon för dig.
  • Du köper samma modell varje gång. De olika märkenas skomodeller utvecklas hela tiden, och därför kan en ny version av samma löparsko ha ändrat sig så mycket att det inte längre är den bästa skon för dig.
  • Du ved inte hur du springer. Det är en riktigt bra idé att göra ett löptest. Det låter kanske som något besvärligt och krångligt, men det är enkelt. Många av de större sportbutikerna erbjuder gratis löptester där de kan kolla hur du springer på ett löpband. Moderna löparskor är specialiserade och passar inte till alla fottyper. Testet på löpbandet kan visa om du överpronerar (faller inåt) supinerar (faller utåt) eller har ett neutralt steg. Här kan även eventuella skador avslöjas.