Guide: Välj rätt hörlurar till löpning och träning

Du kan hålla motivationen uppe när du springer eller tränar med musik. Men vilka hörlurar ska du välja till löpning, träning på gymmet eller annan typ av idrott? Lär dig mer i vår guide där vi har samlat fördelar och nackdelar med olika typer av hörlurar till träning.

Kvinna med hörlurar för löpning

HÖRLURAR FÖR LÖPNING Trådlösa med eller utan sladd? Så väljer du rätt hörlurar

© Ditte Capion

Använd hörlurar för löpning och få din favoritmusik i öronen. Det kommer göra din träning både roligare och mer motiverande.

Musiken kan faktiskt vara din räddning när krafterna håller på att ta slut på löprundan eller något annat träningspass. Prestationsförmågan förbättras nämligen när du lyssnar på musik när du tränar – det är bevisat!

Du kan förbättra dina träningsprestationer med hela 15 procent när du lyssnar på musik i hörlurar, visar en undersökning. Så på med musik i dina hörlurar om du vill få fart på fötterna under löprundan.

När du ska använda hörlurar till löpning eller träning är det viktigt att de sitter så bra att du nästan inte märker dem, och samtidigt ger dig bra ljud i öronen. Men vilka gör det? Här guidar vi dig till att välja de bästa hörlurarna för löpning, gymmet och annan träning.

1 Vilka hörlurar är bäst för löpning och träning?


Det kan vara en djungel att hitta de perfekta hörlurarna för löpning eller träning. Men det viktigaste du behöver ta ställning till är om de ska vara trådlösa eller med sladd, om de ska vara vattentäta, svettresistenta, och vilken typ av hörlurar det ska vara. Det finns in-ear, on-ear, over-ear och hörlurar med båge eller sladd.

Här nedanför har vi samlat allt du behöver veta om hörlurar för löpning och träning och vad du bör tänka på i förhållande till ljudkvalietet, batteritid och pris, innan du köper ett par.

LÄS OCKSÅ: Test av hörlurar – hitta de bästa för dig

2 Jämförelse: Ska jag välja lurar med sladd eller trådlösa hörlurar till löpning?


Det kan vara irriterande att krångla med sladdar när man ska vara aktiv med hörlurarna på dig. Därför är trådlösa hörlurar som kopplas till din iphone via Bluetooth en riktigt smart lösning.

Med de trådllösa hörlurarna slipper du dessutom fundera på var du ska ha din telefon. Du kan ha den var som helst, i en ficka, en hållare eller en ryggsäck medan du tränar.

Dessutom är det många elektronikföretag som rör sig mer och mer i riktningen att skippa sladdar helt och istället satsa på bara det trådlösa. Det gäller bland annat Apple, som har tagit bort ingången till hörlurarna på deras senaste iPhone-modeller.

Men innan du bestämmer dig för om du vill ha trådlösa lurar eller lurar med sladd när du springer och tränar är det tre saker du ska ta ställning till. Nämligen ljudkvalitet, batteri och pris.

Ljudkvalitet

Ljudkvalitet

Det är absolut bäst när tonerna är klara, allt omkringliggande ljud hålls ute och det när ljudet inte läcker ut från dina hörlurar.

Hörlurar med sladd är generellt bättre än trådlösa hörlurar, eftersom de är kopplade till din smartphone. Men under de senaste åren har de trådlösa hörlurarna kommit så långt i utvecklingen att skillnaden har blivit så liten att du troligen inte kan höra skillnad.

Men det är en bra idé att gå ut i butiken och prova hörlurarna.

Lyssna efter om ljudet i de trådlösa hörlurarna är rent och detaljrikt, och om hörlurarna har bra basljud. Kolla också hur högt hörlurarna kan spela.

Ljudkvalitet och högt pris hänger dock ihop för de flesta hörlurarna. Men du kan absolut hitta billiga trådlösa hörlurar, som har ett helt okej ljud. Du behöver dock fundera över hur viktigt ett rent, bra ljud är för dig och till det du ska använda hörlurarna till – och för det pris som du vill betala.

Batteritid

Batteritid

Den största nackdelen med trådlösa hörlurar är att du måste komma ihåg att ladda upp dem. Hörlurar med sladd är däremot alltid redo för en löprunda eller ett träningspass, eftersom de aldrig behöver laddas upp.

Därför är det bra att kolla batteritid och uppladdningstid när du köper hörlurar, eftersom det är viktigt att de har lång batteritid och laddas upp snabbt igen.

Pris

Pris

Trådlösa hörlurar kostar normalt mer är hörlurar utan Bluetooth, men den stora friheten det ger är värd pengarna.

Det finns alla typer av hörlurar i alla prisklasser.

Som med mycket annat hänger priset ihop med kvaliteten. Det är dock möjligt att hitta billiga trådlösa hörlurar som är bra, men du behöver ev också kompromissa med ljud och komfort isåfall. Därför ska du bestämma dig för hur viktiga de olika kriterierna för de trådlösa hörlurarna är, i förhållande till det pris du vill betala för dem. För ett par billiga hörlurar kan inte leva upp till alla kriterier.

3 Ska hörlurarna vara svettresistenta?


Ska du använda dina trådlösa hörlurar till sport eller träning är det bäst att välja ett par som är svettresistenta och eventuellt också vattenavvisande, om du vill undvika att de snabbt går sönder.

Du kan både få in-ear hörlurar och on-ear hörlurar som är gjorda i material som kan stå emot svett, regn eller liknande. Om du svettas riktigt mycket kan skumkuddarna i hörlurarna också lätt bli väldigt fuktiga.

4 Guide: Fördelar och nackdelar med olika typer av hörlurar


Ska hörlurarna sitta inne i örat, utanpå örat eller kanske sitta fast med en krok? Här nedanför kan du läsa fördelar och nackdelar med fyra typer av trådlösa hörlurar.

Lär dig mer om funktionerna och hur de passar till löpning, träning och annan idrott, och när du ska välja den ena typen av hörlurar framför den andra.

5 Fördelar och nackdelar: In-ear hörlurar


Som namnet antyder så sitter in-ear hörlurar antingen helt inne i örat, eller vid örongången.

Det är också den typ av hörlurar med sladd som många av oss använder eftersom de ofta följer med när man köper en ny telefon. Om du väljer att investera i ett nytt par kan ljudkvaliteten bli mycket bättre än dem man får med telefonen.

Trådlösa in-ear hörlurar finns antingen med öronknoppar av plast eller små gummiproppar. Öronknopparna i plast faller lätt ut från örat om de inte passar formen, så det är en bra idé att välja ett par in-ear hörlurar med proppar. Propparna finns i olika storlekar och former och är gjorda av silikon som kan forma sig efter ditt öra.

Du kan också välja trådlösa in-ear hörlurar med små gummivingar, som sticker uppåt. Vingarna är en hjälp för att de trådlösa hörlurarna ska sitta fast och tätt intill örat.

Om det är viktigt för dig att ljudkvaliteten är på topp är det inte trådlösa in-ear hörlurar du ska välja. Den lilla storleken gör att det inte finns plats för någon bra bashögtalare i hörlurarna, vilket ofta gör att man skruvar upp volymen. Dessutom kan ljudet ändras beroende på hur du placerar dina trådlösa hörlurar i öronen.

Trådlösa in-ear hörlurar kan till en viss grad hålla bakgrundsljud ute, men det är inte de bästa trådlösa hörlurarna att välja om du vill kunna göra det.

Om du ska använda dina hörlurar till löpning är det också viktigt att de inte stänger ute allt ljud, eftersom du måste kunna höra trafiken om du springer i områden där bilar kör.

Om du ska hitta ett par till löpning, så är trådlösa in-ear hörlurar bäst, om du hittar ett par som passar dina öron och därför sitter kvar under hela löpturen.

Trådløse høretelefoner in ear
© Bose

6 Fördelar och nackdelar: In-ear hörlurar med bygel eller rem


Trådlösa in-ear hörlurar med bygel eller rem runt nacken, är den typ av trådlösa hörlurar som sitter fast bäst, och därför är de bra till all slags träning.

Här gäller samma sak som med vanliga in-ear hörlurar – välj ett par med proppar i silikon, så att du kan byta storlek och form efter ditt öra.

Om du rör dig mycket under träningen, och du har erfarenhet av att dina hörlurar ramlar ut under passet, kan det vara en fördel att välja trådlösa hörlurar med bygel eller rem.

Om du väljer trådlösa in-ear hörlurar med öronbygel så krokar du fast bygeln bakom örat. Det gör att de trådlösa hörlurarna sitter fast bättre på dina öron.

Om du väljer trådlösa hörlurar med en rem så har du en kort sladd bakom nacken som håller ihop hörlurarna. Här är det viktigt att remmen är lätt så att du inte märker av den.

horlurar-med-krok-och-sladd
© Sandberg

7 Fördelar och nackdelar: On-ear hörlurar


On-ear hörlurar har två mjuka öronkuddar, en slags skumkuddar, som sitter ovanpå öronen och binds samma med en bygel.

Det råder inga tvivel om att trådlösa on-ear hörlurar oftast har ett bättre ljud än in-ear hörlurar eftersom de har plats för en större bashögtalare. Dock tar on-ear hörlurar mer plats och kan inte precis ligga i fickan. De kan därför vara lite för tunga för vissa typer av träning, och de får inte plats i fickan.

On-ear hörlurarna är inte gjorda för träning med många rörelser, men är bra vid långintensiv träning som styrketräning och promenader. Vissa on-ear hörlurar kan dock även användas för löpning, om de är lätta.

Det är möjligt att få on-ear hörlurar med brusreducering Men en av fördelarna med trådlösa on-ear hörlurar är att de inte omsluter öronen helt, och du därför fortfarande kan höra eller ha ett hum om vad som föregår runt omkring dig. Det är en fördel om du behöver vara uppmärksam på trafiken, eller fortfarande vill kunna höra om en kollega pratar med dig.

© B&O

Fördelar och nackdelar: Over-ear hörlurar


Over-ear hörlurar har två skumkuddar som omsluter dina öron så de är helt instängda.

Eftersom de mjuka skumkuddarna sitter runt om dina öron och inte på dem, kan du använda de trådlösa hörlurarna i många timmar, utan att dina öron blir irriterade och ömma.

Hörlurarna har i många år varit de vanligaste till vardags, men har under de senaste åren också börjat bli populära till löpning och annan träning.

Det råder inga tvivel om att over-ear hörlurar ger dina öron den bästa komforten. Det är dessutom de trådlösa hörlurarna som ger den bästa ljudbilden eftersom de har gott om plats för bashögtalare.

Det är dock inte heller de billigaste trådlösa hörlurarna – tvärtom! Men over-ear hörlurar är väl värda pengarna, om du tycker det är viktigt med riktigt bra ljud och vill kunna fördjupa dig i ljudets universum.

Eftersom att öronen är helt omslutna med de trådlösa over-ear hörlurarna är de bra på att stänga ute alla bakgrundsljud.

Over-ear hörlurar är ofta stora och tunga, och därför passar de bäst att använda hemma och på jobbet och inte till träningen.

Over-ear-horlurar
© Sennheiser

8 Är AirPods bra för löpning?


Några av de mest populära lurarna är Airpods från Apple. Grunden till att de är så populär är att de snabbt och smidigt kopplas ihop till din telefon via Bluetooth, och de har relativt bra ljud och batteritid.

Precis som andra in-ear hörlurar funkar Airpods bra för löpning och annan träning. Dock beror det på om de passar till dina öron och deras form, så de inte trillar ut. Några Airpods kan du få med gummiproppar, om det passar bättre i dina öron.

Kan man springa med AirPods i regn?

Du kan absolut springa med Airpods i regn eller använda dem till träning där du svettas mycket. De är nämligen svett- och vattenavvisande.

Om du vill ta hand om dina Airpods eller andra typer av hörlurar är det en bra idé att torka av dem med papper eller en handduk efter din träning.

Kvinna med AirPods

AIRPODS TILL LÖPNING Vita AirPods är en av de vanligaste hörlurarna

© iStock

9 Vad ska jag använda för att lyssna på musik på löprundan?


Det finns tre saker du behöver för att kunna lyssna på musik på löprundan.

  • Ett par hörlurar
  • En uppspelare – ofta en smartphone eller liknande, som kan spela upp musiken.
  • Ett ställe, t ex en ficka där du kan förvara telefonen medan du tränar.

Läs också: Löpprogram för nybörjare med ljudfiler 🎧

10 Var ska jag ha min telefon när jag ska träna med hörlurar?


När du har köpt dina hörlurar till löprundan efter träning så är nästa steg att du ska ha ett ställe där du kan ha din smartphone, utan att den är i vägen.

Kvinna med löpararmband
© iStock

Löparmband

Det är väldigt populärt att ha sin telefon i ett band på överarmen. Här kan du nämligen lätt få tag i din telefon under löprundan.

Fickor

Många löparjackor, löparjackor och träningsbyxor har fickor där din telefon kan vara i. Det är dock viktigt att fickan sitter tätt och tätt mot kroppen så att telefonen inte stör dig medan du springer genom att hoppa och ner.

Kvinna springer med löparryggsäck
© iStock

Ryggsäck

Det är också smidigt att lägga telefonen i en ryggsäck, som funkar till löpning, cykling eller annan träning. Det funkar dock bäst om du tränar med trådlösa hörlurar.

Kvinna med telefon i löpbälte
© iStock

Löpbälte

Ett alternativ till löparmbandet är löpbältet. Det är en slags midjeväska där det finns plats för smartphone och nycklar. Löpbältet spänns runt magen tätt intill kroppen, så den inte stör dig när du tränar. Löpbältet fungerar klart bäst om du springer med trådlösa hörlurar.

11 Hur använder jag bäst musik till löpning?


Här är tre olika tips till hur du kan optimera din löprunda eller träning med hörlurar.

Gör en playlist

  • Innan träningen kan du spara ihop ett gäng låtar som väcker något i dig. När du får hitsen i dina hörlurar, som du älskade när du var tonåring, den låten som alltid får fötterna att dansa, eller den låten som får dig att tänka på din bästa kompis, så ger det extra energi.

Lyssna på musik med högt tempo

  • Ju hårdare du tränar, desto snabbare ska musiken vara. Vid hög intensitet ska rytmslaget per minut ligga på cirka 125-140 bpm (*beats per minute*). När du hör musik med högt tempo kommer du känna att den hårda träningen känns betydligt lättare, nästan oavsett om det är på roddmaskinen eller i löparskorna.

Lura hjärnan

  • Hjärnan fungerar nästan löjligt enkelt. Utöver att ett högt tempo ger dig lust att röra dig gäller det samma om du hör ord som “stronger”, “faster” och “better”. Sätter du däremot på en sorglig kärleksballad i dina trådlösa hörlurar, kommer du sannolikt få lust att krypa ner under täcket.

LÄS ÄVEN: Få den bästa musiken till din träning