Så får du starkare lår

”Don’t skip leg day” lyder en känd slogan i styrketräningskretsar. Och det finns många bra anledningar att komma ihåg att träna benen. Förutom att du får en mer harmonisk kropp kan benträning också boosta din förbränning och minska risken för skador. Här guidar vi dig till den bästa träningen av lårets fram- och baksida.

benpress är ett bra val för att öka styrkan i benen

BENPRESS – är ett bra val för att öka styrkan i benen

© iStock

En vanlig myt är att kvinnor ...

... får stora, muskulösa lår av styrketräning, och det gör att vissa undviker att lasta på mer vikter. Men var bara lugn. Styrketräning av låren kommer få dina ben att se mer trimmade ut – inte större. Rent genetiskt är kvinnor inte disponerade för att öka muskelmassan lika mycket som män, så det är ingen fara att öka belastningen under styrketräningspassen.

FAKTA: 15-20 gånger mer testosteron i blodet har män jämfört med kvinnor. Det är bland annat därför som män lättare kan bygga upp en större muskelmassa.

Par gör pistol squat

Vill du träna låren utan redskap ...

... kan det vara en utmaning att få nog mycket belastning. Är du t.ex. van vid att göra knäböj med en skivstång på ryggen, kommer du antagligen kunna göra riktigt många repetitioner om du bara tränar med din egen kroppsvikt. Då är tipset att göra övningen med ett ben i taget.

En något tuffare variant är pistol squat, dvs. enbensböj då du lyfter upp ena foten och sträcker ut benet framför dig när du sjunker ned.

TIPS När du gör pistol squat kan du ta stöd mot en bänk eller liknande för att hålla balansen. En kompis kan också hjälpa till.

Det blir allt viktigare att träna låren ...

... efter hand som man kommer upp i åren. Med åldern förlorar man muskelmassa, men den minskar inte lika snabbt i alla muskler. Musklerna i benen är t.ex. känsligare för inaktivitet och åldersförändringar än musklerna i överkroppen. Det betyder inte att du ska sluta träna armar, bröst och axlar, utan att du bör tänka på att även träna benen regelbundet.

Maskiner är riktigt bra ...

... som komplement till stora ben­övningar med fria vikter. I leg curl- och leg extensions-maskinerna tränar du baklåret respektive framsidan av låret isolerat och musklerna blir uttröttade.

Kvinna gör leg curl
© iStock

Leg extensions aktiverar dessutom den mellersta delen av lårmuskeln, rectus femoris, som inte aktiveras särskilt mycket när du gör knäböj. De två övningarna passar därför bra ihop.

Kvinn gör leg extensions
© iStock

Vill du spara tid kan du köra leg curls och leg extensions som superset, då du går direkt från den ena till den andra utan att vila emellan.

Den stora muskeln på framsidan av låret ...

... är den fyrhövdade knästräckaren som heter quadriceps femoris på latin. Den består av fyra delar som täcker framsidan och sidorna av lårbenet. Deras främsta uppgift är att sträcka i knäleden.

Musklerna på baksidan av låret kallas för hamstringsmusklerna. Deras viktigaste funktion är att böja i knäleden och sträcka i höften. Biceps femoris-muskeln består av två delar (en kort och en lång) och kallas för den tvåhövdade knäböjaren.