Platt mage och stark bäckenbotten

KNIP när du tränar magmusklerna - och få dubbel bonus!

Många kvinnor tänker nog mest på sin bäckenbotten som en muskel som de ska komma ihåg att träna för att hålla tätt och för att förbättra sexlivet.

Men under de senaste åren har det visat sig att det finns ännu fler anledningar att träna bäckenbottenmusklerna: De är nämligen samarbetspartners, så kallade synergister, med den djupa tvärgående magmuskeln och de djupa ryggmusklerna.

Bäckenbotten hjälper alltså till med att stabilisera rygg och bäcken och ingår därför naturligt i stabiliseringsträningen som det är mycket fokus på nu, till exempel i träning med stor boll, coreträning och pilates.

LÄS OCKSÅ:Träningsboll – så här använder du den

Stark bäckenbotten - platt mage?

Men får man även plattare mage av att ha en vältränad bäckenbotten? Ja, en vältränad bäckenbotten kan indirekt hjälpa dig på din väg till en plattare mage. Indirekt därför att bäckenbottenövningarna isolerat inte direkt ändrar på din mages utseende.

Men om du under dina magövningar kan få bäckenbotten och de djupa magmusklerna att samarbeta som en stabiliserande enhet som kan stimulera varandra till att utveckla mer kraft, får övningarna större effekt.

Förebygg inkontinens

Det finns även viktigare skäl att öva bäckenbotten under magträning. Precis som nysningar, hosta och löpning får magövningarna (och all annan styrketräning) trycket i bäckenbotten att öka.

Om du inte aktiverar bäckenbotten när du gör magövningarna,riskerar du att överbelasta bäckenbottenmusklerna och därmed öka risken för att utveckla stressinkontinens och att underlivsorganen sjunker ner.

LÄS OCKSÅ:Inkontinens – kan det drabba dig

Bäckenbotten prioriteras inte

Det finns undersökningar som pekar på att ungefär 15 procent av kvinnorna lider av så allvarlig urininkontinens att det stör det normala vardagslivet. Kvinnor drabbas i högre grad än män, men problemet finns även bland idrottande kvinnor, män och barn i viss mån.

Siffrorna visar tydligt att vi prioriterar bäckenbottenträningen för lite. Alla som tränar vet att bara en vecka utan träning försvagar musklerna. Då är det klart att även en bristfällig användning av bäckenbotten kommer att försvaga funktionen ganska mycket.

Redan under skolans idrottstimmar borde vi lära våra barn att använda bäckenbottenmusklerna till vardags - och speciellt i träningssituationer. Detta för att förebygga problemen.

De mest lästa artiklarna just nu

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background