Stepmaskinen förbränner flest kalorier

Stepmaskinen är perfekt för att få upp pulsen. Om du använder den på rätt sätt, så är det den maskinen som förbränner mest på kortast tid. Här får du veta allt du behöver ha reda på om stepmaskinen!

man och kvinna på stepmaskin

Vad är en stepmaskin?

Träning på stepmaskin motsvarar i hög grad att gå uppför trappor, och syftet är att aktivera samma muskler i benen. Stepmaskinen kan ofta ställas in i belastningsgrad, liksom det finns olika program för intervaller eller träning efter t.ex. tid, sträcka eller kalorier.

Vad passar stepmaskinen bäst till?

Stepmaskinen är en av de bästa maskiner som finns när det handlar om att förbränna kalorier per timme. Träningseffekten beror dock mycket på om de används på rätt sätt. Många tar alldeles för korta steg på stepmaskinen, och om man bara småtrippar kommer pulsen helt enkelt inte att stiga särskilt mycket. Så se till att använda rätt teknik, och träna koncentrerat med tonvikten lagd på en hög intensitet.

Hur lätt är stepmaskinen att använda?

Trots den enkla rörelsen kan tekniken på stepmaskinen vara svår att få ordning på. En del tränar t.ex. fel med för hög frekvens. Stora och långsamma kliv är nyckeln. Och undvik att stödja hela överkroppen mot stepmaskinen.

Finns det risk att man kan skada sig på stepmaskinen?

Personer som får ont i knäna när de går i trappor kan uppleva samma proble på stepmaskinen. Men bortsett från det finns det inga stora risker med träningen.

Vad är nackdelarna med en stepmaskin?

Man har fötterna på fotplattorna konstant, och därmed blir det inte lika mycket belastning på skelettet som när man t.ex. springer. Dessutom kan rörelsen vara lite krånglig att koordinera och träningen riskerar att bli till tidsslöseri om den inte utförs på rätt sätt. Släpp handtagen eller stöd dig bara lätt så att du håller överkroppen upprätt och inte lutar dig in över stepmaskinen.

Slutbedömning av stepmaskinen

Kondition med träning på stepmaskin: 4/6

Förbränning med träning på stepmaskin: 5/6

Hälsa med träning på stepmaskin: 4/6