Det är maskinerna bra för

Lär dig vad de olika maskinerna gör för dig.

Roddmaskin

Simulerar riktig rodd. Rygg, armar och ben måste vänjas vid att arbeta rytmiskt tillsammans. Dragtekniken kräver lite inlärning. Roddmaskin är den sortens hemmamaskin som arbetar igenom flest muskler, faktiskt alla utom bröstmusklerna. Välj en maskin med tungt svänghjul eller luftmotstånd.

LÄS OCKSÅ: Hur använder man en roddmaskin?

Trappmaskin

Simulerar rörelsen att gå i trappor. Består av två plattor som rör sig oberoende av varandra. Rörelsen kan vålla enstaka besvär i början. Maskinen tränar först och främst lår- och stjärtmuskler. En maskin som du kan luta dig mot stjäl lite av fettförbränningseffekten.

Ellipstränare

Ellipstränaren är ett mellanting mellan trappmaskin, löpband och motionscykel. Den tränar både över- och underkropp och rörelsen kräver ingen inlärning. Var extra uppmärksam på handtagens höjd. De ska lätt kunna justeras så de befinner sig någorlunda i höjd med dina axlar.

Löpband

Ett löpband ger dig samma träning som om du skulle få om du gick eller sprang en runda. Det är viktigt att den yta du springer på är så stor att du kan ta ut stegen, och att motorn är så stark att den orkar dra din vikt. Displayen ska vara försedd med mycket synlig nödstoppsknapp, ett så kallat dödmansgrepp.

Multiredskap

Styrketräningsmaskiner har många olika övningar att välja mellan. Motståndet kan varieras antingen med kraftiga gummiband eller stora vikter. Det finns ett direkt samband mellan det antal muskler som kan tränas och priset.

Motionscykel

Motionscyklar arbetar igenom underkroppen precis som en vanlig cykel. Köp en cykel med magnetbromsar på svänghjulet i stället för det gamla remsystemet.