Skadar kaffedrickandet träningen?

Se svaret från experten på iform.se

Fråga

Ska jag försöka dricka mindre kaffe när jag tränar regelbundet?

Svar

Studier har visat att koffein stärker hjärtat och musklerna genom att göra sockret mer tillgängligt i blodet och musklerna så att du kan prestera bättre. Men tyvärr motverkar en del av kaffets övriga 200 olika ämnen koffeinets effekt. En kopp kaffe före träning gör dig inte till en snabbare löpare eller cyklist. Om du ska dra fördel av koffeinet måste det nämligen intas rent.

Kaffe skadar i gengäld inte den fysiska prestationen, så om du gärna vill njuta av en kopp kaffe innan du tränar går det bra. Du måste dock vara uppmärksam på att koffeinet hämmar kroppens insulinkänslighet, så att det blir svårare för musklerna att återuppbygga sockerdepåerna efter träning.

Därför är det en bra idé att dricka mindre kaffe dagen innan du tänker träna intensivt, så att musklerna får möjlighet att fyllas med socker.

LÄS OCKSA: Allt du behöver veta om koffein och Kaffe kan göra dig ännu mer hälsosam

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background