Sex effektiva crawltips

Här är några bra tips på hur du kommer i gång och simmar crawl. Pröva inte allt på en gång, utan träna på en teknisk detalj åt gången. När tekniken sitter fortsätter du med nästa moment.

Kvinna simmar crawl i poolen

Använd hela benet när du gör benspark. Många tror felaktigt att det bara är från knät och nedåt som benet ska röra sig, men bensparken vid crawl börjar ända uppe vid höften. Håll knät rakt och sparka både nedåt och uppåt.

Andas in vid rätt tidpunkt. Vrid på huvudet och dra in luft när armen är vid höften. Halvvägs genom armtaget – alltså när armen är ovanför vattenytan – lägger du ned huvudet i vattnet igen.

Kasta inte fram armen så att den landar med ett plask. Lyft först upp axeln över vattenytan innan du sakta för fram den och för ner handen i vattnet. Armen ska också jobba i en rak linje utanför axeln – inte snett ut till sidan eller in framför huvudet.

Hitta en bra andningsrytm. Träna på att andas in efter vart tredje armtag – två med ena armen och ett med den andra. Om det fungerar bättre för dig att andas in efter ett eller två armtag med resp. arm så går det också bra. Det viktigaste är att du har en bra rytm.

Få inte panik. Det tar faktiskt inte mer än några få sekunder mellan varje gång du kommer upp och andas in mer luft. Du behöver inte fylla hela lungorna med luft – en lugn inandning räcker bra. Andas ut sakta och gradvis medan huvudet är under vattnet.

Sparka med avslappnade fotleder. Bensparken är din påhängsmotor som lyfter underkroppen mot vattenytan. Bensparken ska göras med avslappnade fötter. Fötterna ska bara röra sig ca 30 cm ned och upp – utan att hela foten kommer upp ur vattnet.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 3/2012